Het was geen verrassing dat de wereldwijde tabletverzendingen in de eerste drie maanden van het jaar nog steeds stegen, maar het was opmerkelijk dat Microsoft Surface-tablets voor het eerst de top vijf maakten.

Het Windows 8-bedrijf kon in het eerste kwartaal 900.000 Surface RT- en nieuwere Surface Pro-tablets verplaatsen, aldus IDC, marktonderzoeksbureau.

Die aantallen vertaalden zich in de eerste drie maanden van 2013 tot 1,8 procent van het marktaandeel van de tablet.

"Veel van die units waren Surface Pro, die het bedrijf in februari begon te verzenden naar de VS en Canada", merkte IDC op in zijn rapport van vandaag.

Alleen krassen op het oppervlak

Microsoft heeft, zoals IDC opmerkte, gezegd dat het de regionale distributie van zijn Surface RT- en Surface Pro-tablets actief uitbreidt.

Dat is goed nieuws, want hoewel Microsoft in staat was om in de top 5 tabletzendingen te snijden, is de kloof tussen de tablet en de maker van de Nr. 4-tablet, Amazon, redelijk breed..

Amazon heeft 1,8 miljoen van zijn Kindle Fire- en Kindle Fire HD-lijn met tablets met een marktaandeel van 3,7 procent verzonden.

Dat is zeker beter dan Microsofts 1,8 procent marktaandeel, maar is feitelijk een druppel van de nummer 3 positie van online retailer

"[Amazon is] opnieuw het slachtoffer van een zeer seizoensgebonden productcyclus", schreef IDC.

Het vullen van Amazon's voormalige nr. 3-schoenen is Asus, dat goed presteerde vanwege zijn zwaar op de markt gebrachte Nexus 7-tablet.

"Met de I / O-conferentie van Google om de hoek en de verwachtingen van een op handen zijnde apparaatvernieuwing, zal [Asus] een manier moeten vinden om zijn momentum te behouden."

Apple verdubbelt meer dan het dubbele van Samsung

Het was geen verrassing dat Apple en Samsung dit kwartaal de marktleiders voor tablets blijven.

Samsung kon zijn nummer 2-status handhaven met 8,8 miljoen verzonden en 17,9 procent marktaandeel, wat IDC 'boven verwachting' noemde.

Ondertussen presteerde Apple ook beter dan Samsung en de meest recente projecties van IDC voor het kwartaal, leverden 19,5 miljoen tablets en 39,6 procent marktaandeel op.

"De aanhoudende vraag naar de iPad mini en steeds sterkere commerciële verzendingen hebben geleid tot een beter dan verwacht eerste kwartaal voor Apple", aldus IDC Research Director van Tablets Tom Mainelli.

"Door de lancering van de iPad naar het vierde kwartaal van 2012 te verplaatsen, lijkt Apple de typische vertraging in het eerste kwartaal te hebben vermeden die traditioneel plaatsvond toen consumenten in januari en februari niet langer kochten in afwachting van een nieuwe productlancering in maart."

Omdat de twee marktleiders, Samsung en Apple, het totale aantal verzendingen naar een indrukwekkende 49,2 miljoen eenheden voor het kwartaal hebben geholpen, volgens het IDC-rapport.

Surface Mini-geruchten

Naast het verstrekken van onderzoeksgegevens, speelde IDC scheidsrechter over de hype rondom Surface Mini en Surface 2-tablets die zouden kunnen concurreren met iPad mini en de verwachte iPad mini 2.

"Recente geruchten deden de ronde over de mogelijkheid dat Windows RT- en Windows 8-tablets met een kleiner scherm op de markt komen", aldus Ryan Reith, de programmamanager van het bedrijf..

"Echter, het idee dat dit de reddende genade zal zijn, is gebrekkig."

"Het is duidelijk dat de markt op weg is naar slimme 7-8 inch-apparaten, maar de grotere uitdagingen van Microsoft zijn gericht op consumentenberichten en goedkopere concurrentie," merkte hij op.

Door deze meer belangrijke problemen aan te pakken en door Surface Mini-tablets vrij te geven, kon Microsoft in 2013 en daarna verder vooruitgang boeken, concludeerde Reith.

Met de tabletmarkt aangewakkerd door 49,2 miljoen totale zendingen dit kwartaal en 142,4 procent groei op jaarbasis, heeft tenminste de voorheen alleen-software Microsoft het probleem aangepakt nooit zijn eigen hardware te produceren.