Temidden van een record-breken maart kwartaal, had Apple een partij pooper.

De iPad blijft achter: hij verkocht slechts een miezerige 12,6 miljoen eenheden in de afgelopen drie maanden, een aanzienlijke daling ten opzichte van het vorige kwartaal (wat natuurlijk het vakantiekwartaal was) en een daling van 23% ten opzichte van een jaar geleden.

Dus wat geeft?

"Hebben we kannibalisatie gehad? Het antwoord is ja," zei Cook toen hem werd gevraagd of de iPhone 6 Plus de iPad pijn doet. Maar het gaat verder dan alleen de nieuwe, grotere iPhone.

"We zien duidelijk kannibalisatie van de iPhone en aan de andere kant van Mac," voegde hij eraan toe. "Zoals ik al eerder zei, hebben we ons daar nooit zorgen over gemaakt."

Enterprise eten

Kannibalisatie is een bekend thema dat de productgeschiedenis van Apple doorloopt, en zoals Cook in de oproep van vandaag naar de M.O. van het bedrijf verwijst. is altijd geweest om er niet te veel gewicht aan te hechten.

Hij nam een ​​ontspannen positie in het huidige verkoopprobleem van de iPad.

"Het is wat het is," zei Cook. "Het zal uitkomen en op een gegeven moment zal het stabiliseren. Ik kan niet precies zeggen wanneer, maar ik ben er vrij zeker van dat het zal gebeuren."

Cook zei ook dat het bedrijf geen voorraadcorrectie hoeft te hebben als het gaat om iPads, iets dat verlichting zou bieden voor de verkoop van de tablet.

Op de samenwerking van Apple met IBM, die vorig jaar werd gelanceerd om iDevices dieper in de bedrijfsruimte te brengen, zei Cook dat het partnerschap "nog steeds in de kinderschoenen staat voor zover het vruchten afwerpt."

"Ik ben nog steeds een groot voorstander van iPad om op een belangrijke manier te kunnen spelen in ondernemingen", zei Cook, wat aangeeft dat Apple de toekomstige groei van de iPad wil richten.

Er wordt gezegd dat het bedrijf werkt aan een iPad Pro die meer is ontworpen voor bedrijven, en de opmerkingen van Cook wijzen erop dat het apparaat goed onderweg zou kunnen zijn.