Op zichzelf staande GPS-gadgets worden steeds betaalbaarder. Tegelijkertijd zijn er een groot aantal nieuwe mobiele apparaten die standaard worden geleverd met satellietnavigatie, inclusief smartphones zoals de iPhone van Apple, terwijl Nokia gratis satellietnavigatie biedt op Ovi Maps.

Met deze alles-in-één oplossingen die zo gemakkelijk beschikbaar zijn, realiseert u zich misschien niet dat er eenvoudige en zeer goedkope manieren zijn om een ​​pc of oude PDA met GPS uit te rusten. U kunt bijvoorbeeld een oud Windows Mobile-draagbaar toestel met behulp van een Compact Flash- of USB-add-on GPS inschakelen voor slechts £ 20.

Maar hoe zit het met kaarten? Net als andere media zijn kaarten onderworpen aan auteursrechten en kunnen ze duur zijn om te verkrijgen. De meeste online services die ze bieden, bevatten ook geen voorzieningen om kaarten te bewaren voor offline gebruik.

Om kaarten te krijgen, hebt u dus twee dingen nodig: veel besteedbaar inkomen of een beetje sluwheid. We zullen de laatste optie onderzoeken en manieren beschrijven om legaal gratis gebruik te maken van GPS voor online bronnen.

1. Cache Google Maps

De standaard Google Maps-service maakt het niet eenvoudig om kaarten te bewaren voor offline gebruik. De toepassing Kaarten voor mobiel gebruik ook niet, maar cache van kaartafbeeldingen wordt wel ingesloten wanneer u online bent. U kunt dit in uw voordeel gebruiken als u een apparaat hebt zoals een mobiele telefoon of PDA met GPS-toegang.

Het is zo eenvoudig als dit: wijs voordat u begint een route toe met behulp van de Google Maps-app op uw apparaat. Zoom nu in op een leesbaar niveau en blader door de route. Helaas is dit allemaal een beetje ad-hoc.

Google publiceert geen details over de cachegrootte, hoewel we hebben gezien dat gebruikers melden dat 'cache-GLM.dat' - het bestand dat de tegels bevat - kan uitgroeien tot 40 MB. Dat is voldoende voor het opslaan van een korte route of een stadsplan op straatniveau voor gebruik onderweg.

2. Download OSMaps

Een alternatief voor Google Maps met een exportfunctie is OpenStreetMap. Deze door de community gemaakte kaarten kunnen gratis in verschillende indelingen worden gedownload, of je kunt ze zoals Google Maps online gebruiken.

Met het exportdialoogvenster kunt u kaarten in OSM's eigen XML-formaat uitvoeren, als Mapnik bitmapafbeeldingen tegels of als een Osmarender SVG-indeling (een vectorbestand). U kunt ook uw eigen stand-alone ingesloten HTML-kaarten maken voor opname op websites.

3. Zet OSM om naar Garmin

De OpenStreetMap-indeling kan worden geconverteerd voor gebruik met de meeste Garmin GPS-apparaten. Er is een uitgebreidere gids op de OpenStreetMap Wiki, die een lijst met ondersteunde eenheden bevat.

U moet uw kaart in OSM-indeling exporteren en vervolgens die XML-gegevens converteren naar een door Garmin ondersteund MP-bestand. GroundTruth is een opdrachtregeltoepassing die OSM-bestanden converteert.

Het invoeren van de grondtruth makemap van de opdracht (met de juiste parameters) creëert Garmin leesbare kaarten van OSM XML-bronnen. Met dezelfde opdracht met de parameter -upload wordt een geconverteerde kaart naar een aangesloten apparaat verzonden.

U moet ook de gratis tool SendMap hebben. Deze is beschikbaar vanaf om vanaf hier te downloaden.

4. Sluit u aan bij MapSphere

Laten we vervolgens een Windows-pc uitzoeken. MapSphere is een geweldige manier om Yahoo Maps, OSM en, met behulp van een extensie, Google Maps te gebruiken - met GPS-ondersteuning op elke machine.

Dat is echter niet precies waar het voor gemaakt is: MapSphere werd ontwikkeld als een manier om 'tracks' te delen - GPS-routes in gebieden - en om real-time GPS-gegevens naar het web te sturen. Maar van de beschikbare vrije software, biedt het een van de beste methoden voor het maken van back-ups van kaartgegevens en het gebruik ervan in verschillende contexten.

Download de software vanaf hier. U wordt gevraagd om een ​​MapSphere-account te maken wanneer u zich voor het eerst aanmeldt. Dit wordt gebruikt om uw GPS-coördinaten en -tracks te uploaden en te delen met andere MapSphere-gebruikers. U hoeft zich geen zorgen te maken over stalkers - u kunt instellen dat uw gegevens openbaar of privé zichtbaar zijn.