Boerderij dorp-maker Zynga heeft een enorm verlies aangekondigd van $ 108 miljoen (£ 70 miljoen) voor de eerste helft van 2012, een daling die het deels beschuldigt op Facebook.

Het is niet allemaal slecht nieuws - hoewel de verkoop van virtuele goederen in Boerderij dorp en dergelijke viel tijdens de periode, het totale aantal spelers op Facebook nam zelfs toe.

Maar dat weerhield de aandelen van het sociale gaming-bedrijf niet en daalde 40 procent in waarde toen de resultaten bekend werden gemaakt, terwijl Facebook-investeerders na de aankondiging ook trilden.

De aandelen op Facebook zijn gedaald omdat de twee bedrijven een nauwe samenwerking hebben op het vlak van inkomstenuitwisseling - Facebook is zelfs behoorlijk afhankelijk van Zynga, goed voor ongeveer 15 procent van zijn inkomsten.

Een slechte oogst

Hoewel Zynga toegaf dat vertragingen voor nieuwe games en de hoge verwachtingen voor OMGPOP en Teken iets (die het kocht voor $ 200 miljoen vlak voordat iedereen het stopte), beide droegen bij aan de daling, het legt het leeuwendeel van de schuld op de deur van Facebook.

Zynga's persbericht spreekt van "een meer uitdagende omgeving op het Facebook-webplatform" en waarschuwt dat doelen gemist kunnen worden vanwege "onze relatie met Facebook of veranderingen in het Facebook-platform", onder andere.

John Schappert, COO van Zynga, zei: "Facebook heeft in het kwartaal een aantal wijzigingen doorgevoerd, deze hebben de voorkeur gegeven aan nieuwe games, onze gebruikers bleven niet zo betrokken en kwamen niet zo vaak terug."

De kwartaalresultaten van Facebook worden later vandaag voor het eerst aangekondigd sinds het in mei een openbaar bedrijf werd.