Naast de nieuwe Microsoft Zune digitale muziekspelers die van de ene op de andere dag zijn aangekondigd, heeft Microsoft ook de nieuwe online muziekgemeenschap van Zune Social onthuld.

Zune Social, nog steeds in bèta-fase, maakt het mogelijk om contact te maken met mensen die jouw smaak in muziek delen. Hiermee kunt u muziek, kennis en ervaringen delen met medegebruikers.

Microsoft Zune-kaarten

U kunt ook uw eigen Microsoft Zune-kaarten maken, web-widgets waarmee anderen kunnen bijhouden waarnaar u onlangs hebt geluisterd en voorbeelden van muziek rechtstreeks van de kaart. De tracklijsten worden telkens bijgewerkt wanneer u met uw hostcomputer synchroniseert.

De lancering van de Microsoft Zune Social-netwerksite is enigszins ironisch. De chief executive Steve Ballmer merkte eerder deze week op dat sociale netwerksites zoals Facebook "een eigenwijs karakter hebben".

Microsoft heeft ook verbeteringen aangebracht in de online muziekwinkel Zune Marketplace, die nu één miljoen DRM-vrije MP3-bestanden bevat, naast twee miljoen WMA-beveiligde nummers. De nummers kunnen zowel op de verschillende Microsoft Zune-modellen als op andere apparaten worden afgespeeld. De Zune Marketplace-winkel bevat ook podcasts en muziekvideo's.