De 80GB Zune zou naar verluidt zo goed verkopen dat Amerikaanse retailers zoals Amazon.com schaars zijn of al uitverkocht zijn, zegt een vooraanstaande analist.

Hoewel sommige rapporten aangeven dat de Microsoft Zune eigenlijk beter verkoopt dan zijn aartsrivaal, de Apple iPod, wezen die rapporten op de verkooppiek toen de 30 GB Microsoft Zune in prijs daalde, volgens iSuppli.

Vraag en aanbod

"De vraag is of het 80 GB tekort aan Microsoft Zune het gevolg is van grote vraag, een tekort of een combinatie van beide," zegt Chris Crotty, senior analist voor consumentenelektronica bij iSuppli.

"Gezien de wijdverspreide kritiek van het eerste Microsoft Zune-model, is het waarschijnlijk dat Microsoft de voorzichtigheid heeft geschonden bij het plaatsen van initiële bestellingen voor de nieuwe Zunes, waaronder de 80 GB Microsoft Zune op de harde schijf evenals de op flashgeheugen gebaseerde 4 GB en 8 GB Microsoft Zune, "voegt Crotty toe.

Crotty ging door met het besluit van Microsoft om cool te spelen en wachtte bijna een jaar om zijn eerste generatie Microsoft Zune op te volgen met een 80GB-versie en de flash-gebaseerde spelers.

"Zeker, Microsoft had voldoende middelen om de producten sneller te ontwikkelen, en er was geen tekort aan flash-geheugen of aan de geïntegreerde schakelingen van de controller die de belangrijkste halfgeleiders zijn die worden gebruikt in zijn spelers."

Late Wi-Fi-speler

Microsoft was ook te laat om Wi-Fi-mogelijkheden in zijn spelers uit te brengen in vergelijking met concurrerende makers, evenals zijn lange vertraging bij het toevoegen van meer inhoud, met name video, aan zijn Zune Marketplace-website.

Misschien beweegt Microsoft voorlopig, omdat het bedrijf een onbekend terrein betreedt met de Microsoft Zune, merkte de analist op.

De Microsoft Zune gebruikt bijvoorbeeld een eigen, gesloten besturingssysteem dat verschilt van de open benadering van de belangrijkste Windows-software van het bedrijf. Bovendien is Microsoft nog steeds een relatief kleine speler op de markt voor persoonlijke mediaspelers, terwijl het wordt gebruikt om zijn andere bedrijfsdomeinen te domineren.

iSuppli voorspelt dat de markt voor persoonlijke mediaspelers zal uitkomen op 211,5 verzonden eenheden en 19,5 miljard dollar omzet in 2007.