Microsoft verloor gisteravond de prijs van zijn worstelende Zune digitale mediaspeler, voorafgaand aan een vooraf aangekondigde iPod-lancering die vanavond plaatsvindt. Van Apple wordt verwacht dat het een schoon scala aan iPod-modellen introduceert die de Zune nog ouder kunnen maken dan het al is.

Microsoft zegt echter dat de prijsverlaging van Zune van $ 50 (£ 25) - van $ 249 (£ 124) tot $ 199 (£ 99) - volkomen toevallig is:

"Het maakt deel uit van de normale levenscyclus van producten, iets wat we maandenlang in de boeken hebben gehad", vertelde een woordvoerder van Microsoft aan de blog van Zune Insider.

"We hebben net wat onderzoek teruggekregen en de klanttevredenheid met het 30-GB-apparaat is erg hoog (ongeveer 94 procent). We verwachten dat nog meer consumenten nu de Zune-ervaring willen ontdekken tegen de nieuwe, lagere prijs."

Nieuwste telefoon van Zune

Microsoft is ook op zoek naar een gecombineerde combinatie van digitale mediaspeler / mobiele telefoon om het vroege succes van de iPhone na te bootsen. Geruchten over een Zune-telefoon hebben het internet rondgestuurd sinds de lancering van de digitale muziekspeler van Microsoft vorig jaar, volgens Reuters. Het citeert Mindy Mount, chief financial officer bij de entertainment- en apparatenafdeling van Microsoft, die Citigroup-beleggers vertelde:

"Het zou niet onredelijk zijn om te denken dat er op enig moment iets geïntegreerd zou kunnen zijn." Maar Microsoft-topman Steve Ballmer heeft het idee al afgedaan. Hij gelooft dat het eenvoudiger zou zijn om simpelweg muziek- en filmfunctionaliteit toe te voegen aan het Windows Mobile-besturingssysteem dat op sommige smartphones wordt gebruikt.

Live op het Apple iPod-evenement

Het Apple-evenement van vanavond - getiteld The Beat Goes On - zal worden uitgezonden naar Britse journalisten in het BBC Television Center, beginnend om 18:00 uur BST. We zullen er zijn, live verslag uitbrengen van het evenement dus blijf de Tech.co.uk startpagina voor updates.