Het Chinese mobiele en netwerkbedrijf ZTE heeft aangekondigd dat het stopt, slechts enkele weken nadat het werd getroffen door een verbod van de Amerikaanse overheid.

Het nieuws werd onthuld in een persbericht waarin stond dat "de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van de onderneming zijn gestopt".

De Engelstalige homepage van ZTE is ook ontdaan van veel van zijn inhoud, inclusief zijn online winkel, wat er blijkbaar op wijst dat de dagen van het bedrijf zijn genummerd, althans op de Westerse markten.

Het bedrijf verklaarde echter dat het nog steeds genoeg geld heeft om zijn commerciële verplichtingen na te komen en communiceert met de Amerikaanse regering om te proberen de blokkeervolgorde te wijzigen of terug te draaien..

geblokkeerd

De shutdown van ZTE komt enkele weken nadat het bedrijf werd getroffen door een verbod van het Amerikaanse ministerie van Handel, waardoor de verkoop in het land daadwerkelijk werd beëindigd en ZTE werd geblokkeerd voor het werken met Amerikaanse leveranciers.

Dit volgde op de onthulling dat ZTE een Amerikaanse order had afgewezen door Amerikaanse componenten in 2017 naar Iran en Noord-Korea te verzenden. Het bedrijf werd gedwongen een boete van $ 1,2 miljard te betalen, vier oudere werknemers ontslagen en 35 anderen met loon- en bonusbeperkingen.

De Britse regering heeft ook onthuld dat zij zich kort nadien zorgen maakte over ZTE, waarbij het National Cybersecurity Centre (NCSC) een waarschuwing gaf aan Britse telco's die hen aanspoorden om geen ZTE-apparatuur te gebruiken.

Een brief die gelekt was naar de pers, onthulde dat het NCSC dat waarschuwde ”het gebruik van ZTE-apparatuur of -diensten binnen de bestaande telecommunicatie-infrastructuur zou een risico vormen voor de nationale veiligheid van het VK dat niet effectief of praktisch kon worden beperkt”.

TechRadar Pro heeft ZTE benaderd voor commentaar, maar voorlopig ziet het vooruitzicht er somber uit voor het Chinese bedrijf.

  • Hier is onze lijst met de beste SIM-only deals in mei 2018