De Amerikaanse regering heeft een overeenkomst gesloten met de Chinese fabrikant van ZTE, de fabrikant van smartphone- en telecommunicatienetwerken, die het in staat zal stellen verder te handelen met Amerikaanse bedrijven.

ZTE is verbannen uit het verkrijgen van producten en diensten van Amerikaanse leveranciers nadat het een overeenkomst had geschonden die werd bereikt voor het illegaal verzenden van producten naar Noord-Korea en Iran.

Hoewel het bedrijf vier hoge functionarissen voor hun deelname aan het schandaal ontsloeg en een compliantieteam en nieuwe procedures installeerde voor een bedrag van meer dan $ 50 miljoen, leidde dit niet tot discipline van nog eens 35 betrokken personeelsleden - een mislukking die de actie van de Amerikaanse regering tot gevolg had.

ZTE-verbod vernietigd

ZTE, dat tot 30 procent van zijn componenten uit de VS haalt, pauzeerde zijn activiteiten als een resultaat en beweerde dat de overleving ervan in gevaar was. Maar bij een onverwachte wending van de gebeurtenissen stelde president Donald Trump voor om ZTE uitstel te verlenen in ruil voor garanties over zijn toekomstige gedrag.

US Commerce Secretary Wilbur Ross, die momenteel in Beijing is voor handelsbesprekingen met China en aan CNBC vertelde dat er een deal ter waarde van $ 1,4 miljard was bereikt. ZTE betaalt een boete van $ 1 miljard, verandert het bestuur en management en legt $ 400 in escrow.

Een door de VS aangesteld compliantieteam houdt toezicht op de regeling, die indien gebroken ZTE zal zien af ​​te staan ​​van de $ 400 miljoen en gedurende tien jaar uit de Amerikaanse componentenmarkt zal worden geweerd.

"We nemen letterlijk een door ons gekozen compliance-afdeling op in het bedrijf om deze in de toekomst te volgen en zullen die mensen betalen, maar de mensen zullen rapporteren aan de nieuwe voorzitter," vertelde Ross aan CNBC.

"Dit is een vrij strikte regeling ... De strengste en grootste schikkingboete die ooit door het ministerie van Handel tegen een overtreder van exportcontroles is ingesteld."

Er werd gespeculeerd dat elke deal zou kunnen worden overweldigd door verzet van zowel de Democraten als de Republikeinen in het Amerikaanse Congres, die geloven dat Trump buigt voor druk en dat ZTE een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid kan zijn.

Los daarvan heeft het National Cyber ​​Security Center (NCSC) van het Verenigd Koninkrijk Britse telco's gewaarschuwd tegen het gebruik van netwerkapparatuur omdat dit van invloed zou zijn op het vermogen van een gespecialiseerde GCHQ-eenheid om Huawei-apparatuur te bewaken tegen mogelijke interferentie van de Chinese overheid.

  • Bekijk de beste mobiele deals voor juni 2018