ZTE, 's werelds op drie na grootste leverancier van mobiele telefoons, heeft samengewerkt met Firefox-maker Mozilla voor een nieuw mobiel besturingssysteem dat tegen het einde van 2012 zou kunnen worden uitgerold naar apparaten.

China's ZTE is een van de wereldleiders op het gebied van mobiele verkoop en de meeste van zijn apparaten draaien op het Android-besturingssysteem van Google, met een paar op Windows Phone van Microsoft.

David Dai Shu, een woordvoerder van ZTE, vertelde Reuters dat het bedrijf zijn inspanningen opdrijft op zijn eigen besturingssysteem terwijl het Android-apparaten blijft vrijgeven.

"Het maakt allemaal deel uit van onze bredere plannen om een ​​betere productbalans te creëren met behulp van verschillende besturingssystemen", aldus de woordvoerder.

"We zullen niet alleen vertrouwen op Android of Windows."

Meer informatie over Firefox OS

De eerste blik op het Firefox-besturingssysteem op ZTE-handsets vond plaats op 10 september in een Youtube-video die werd uitgegeven door Mozilla.

Nu heeft ZTE bekendgemaakt dat het Firefox-besturingssysteem eind 2012 of begin 2013 zal worden uitgerold.

De woordvoerder van ZTE wees alleen op de nieuwe OS-koers buiten China, zeggende: "We werken samen met een regionale telecom-carrier buiten China om producten te onthullen op basis van ons eigen besturingssysteem."

Mozilla heeft naar verluidt in het verleden verklaard dat operators zoals Deutsche Telekom, Sprint, Smart, Telecom Italia, Telenor en Etisalat hebben beloofd het Firefox OS te ondersteunen.

Zal Google reageren??

Op basis van gebeurtenissen die rond 13 september zijn ontplooid, is Google mogelijk niet blij met de bewegingen van ZTE naar een nieuw besturingssysteem naast Android.

Rapporten in die tijd beweerden dat de druk van Google Acer en Alibaba dwong om de lancering van hun eigen apparaat met Alibaba's Aliyun OS te annuleren.

Die rapporten zijn nooit bevestigd en Google heeft nooit gereageerd op de vragen van TechRadar over de kwestie.

Maar als ze correct zijn, kan Google uiteindelijk iets te zeggen hebben over samenwerking met Mozilla.

Via Reuters