De Amerikaanse regering zou een boete van $ 1,7 miljard kunnen incasseren van de belaagde Chinese firma ZTE, evenals verzekeringen over haar toekomstige gedrag, om het te laten handelen met Amerikaanse bedrijven.

Washington heeft Amerikaanse leveranciers van producten en diensten verboden ZTE te verhandelen nadat het een overeenkomst over illegaal verzenden van producten naar Noord-Korea en Iran heeft geschonden.

Hoewel vier hoge ambtenaren werden ontslagen als gevolg van het schandaal, waren 35 andere werknemers niet gedisciplineerd.

ZTE VS verbod

Dit was een serieuze klap voor ZTE, dat tot 30 procent van zijn componenten uit de VS haalt, inclusief chips van Qualcomm. De reactie van ZTE was om operaties te onderbreken en beweerde dat het overleven ervan in gevaar was.

Destijds zei ZTE dat het sinds het incident veel lessen had geleerd en een compliancecommissie van experts had opgericht, nieuwe controleprocedures voor een bedrag van meer dan $ 50 miljoen, met meer investeringen in 2018. Het is verontrustend dat deze vooruitgang is geen rekening is gehouden en dat de uitspraak van de VS is gekomen voordat een extern onderzoek is afgerond.

President Donald Trump heeft echter op Twitter gezegd dat hij ZTE uitstel wilde verlenen in het kader van lopende handelsbesprekingen tussen de VS en China. Volgens Reuters zou een boete van $ 1,7 miljard, een revisie van het ZTE-bestuur en de hogere leidinggevenden voldoende zijn om ZTE in staat te stellen verder te handelen.

Bovendien zou het Amerikaanse ministerie van Handel willen dat regelmatige bezoeken ter plaatse zouden zien dat Amerikaanse componenten werden gebruikt zoals bedoeld, en dat ZTE gegevens op zijn websites zou plaatsen. De afdeling wil ook dat een compliance officer wordt aangesteld.

De onderhandelingen komen te midden van de lopende handelsbesprekingen tussen Washington en Peking en elke deal kan worden overwonnen door verzet van zowel de Democraten als de Republikeinen in het Amerikaanse Congres, die geloven dat Trump buigt voor druk en dat ZTE een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid kan zijn.

Los daarvan heeft het National Cyber ​​Security Center (NCSC) van het Verenigd Koninkrijk Britse telco's gewaarschuwd tegen het gebruik van netwerkapparatuur omdat dit van invloed zou zijn op het vermogen van een gespecialiseerde GCHQ-eenheid om Huawei-apparatuur te bewaken tegen mogelijke interferentie van de Chinese overheid.

  • Bekijk de beste mobiele deals voor juni 2018