ZTE zou binnenkort weer aan het werk kunnen gaan na een belangrijke deal met de Amerikaanse overheid te hebben ondertekend.

In een verklaring zei het Amerikaanse ministerie van handel dat het een deal had gesloten met het verontruste Chinese technologiebedrijf dat de laatstgenoemde zou moeten verwijderen om terug te keren naar de normale bedrijfsvoering.

Het verbod op ZTE in de VS wordt nu opgeheven wanneer het bedrijf $ 400 miljoen betaalt op een escrow-rekening - bovenop de boete van $ 1 miljard die het al heeft moeten betalen.

“De aankondiging van vandaag is het begin van het einde van deze langlopende sage,” zei Washington advocaat Douglas Jacobson, die ZTE leveranciers vertegenwoordigt, volgens Reuters.

ZTE VS komt terug

ZTE is sinds april uit de Verenigde Staten verbannen na het overtreden van een overeenkomst over het sluiten van deals met Iran en Noord-Korea.

Onder de voorwaarden van het verbod kreeg het bedrijf ook de opdracht om het managementteam te wijzigen, inclusief het ontslag van een medewerker op een senior vice-president niveau of hoger.

ZTE onthulde Xu Ziyang, het voormalige hoofd van de Duitse onderneming van het bedrijf, als zijn nieuwe CEO vorige week.

ZTE, dat ongeveer 80.000 mensen tewerkstelt, schortte in feite haar activiteiten op na het verbod, volgens sommige schattingen was maar liefst 30 procent van de componenten afkomstig uit Amerika.

Het opheffen van het verbod valt ook samen met de Trump-administratie die Chinese dollars voor honderden miljoenen dollars aan tarieven in rekening brengt, maar het valt nog af te wachten hoe dit van invloed zal zijn op ZTE.

  • Bekijk de beste mobiele deals voor juli 2018