Zoals we de afgelopen maanden hebben gezien, kan ransomware binnen enkele uren naar pc's over de hele wereld worden verspreid, waardoor vitale infrastructuursystemen op hun knieën vallen. De laatste grote ransomware-aanval, PetrWrap, trof belangrijke doelen in Oekraïne, waaronder het nationale energiebedrijf, de centrale bank en de belangrijkste luchthaven.

PC-beveiligingsbedrijven hebben gereageerd door specifieke tools te ontwikkelen om nieuwe bedreigingen te beschermen zodra ze worden geïdentificeerd, maar dat is niet altijd genoeg.

Lees meer: ​​CyberLink Power2Go 12

"Zodra ransomware uw pc raakt en versleutelt, bent u in de grond genaaid", vertelde Skyler King, technologieleider bij ZoneAlarm, aan TechRadar. "Traditionele antivirusprogramma's kunnen de ransomware verwijderen, maar de bestanden niet ontcijferen."

PetrWrap, bijvoorbeeld, was gebaseerd op een bekende ransomware-bedreiging, maar zonder de kwetsbaarheden die beveiligingsbedrijven hadden gebruikt om gegevens te herstellen. Tegen de tijd dat PetrWrap werd gedetecteerd, waren de bestanden al vergrendeld.

Daarom heeft ZoneAlarm een ​​nieuwe beveiligingstool gecreëerd - ZoneAlarm Anti-Ransomware - die gedragsanalyses gebruikt om programma's voor bestandsvergrendeling te detecteren zonder dat updates nodig zijn om nieuwe bedreigingen te targeten.

Gedragsanalyse en slimme back-up

ZoneAlarm heeft honderdduizenden ransomwarevarianten geanalyseerd om te bepalen naar welke soort activiteiten moet worden gezocht en blokkeer ze voordat ze de kans krijgen om te beginnen met het coderen van uw gegevens.

"Alle aanvallen die we de afgelopen zes maanden hebben gezien, hebben we kunnen stoppen zonder een update", zegt King. "Schakel uw pc in en u wordt automatisch beschermd vanwege meerdere detectietechnologieën."

In het geval dat een kwaadaardig programma die eerste controle weet te omzeilen, let ZoneAlarm Anti-Ransomware ook op tekenen dat bestanden systematisch en onwettig worden aangepast. Als een aanval wordt vermoed, neemt anti-ransomware software een momentopname van de bestanden (een techniek die bekend staat als Smart Backup), die kan worden gebruikt om ze te herstellen nadat de malware in quarantaine is geplaatst.

Omdat dit proces pas in werking treedt wanneer een verdachte bewerking wordt gedetecteerd, is de invloed ervan op de systeemprestaties minimaal en hebt u slechts 1 GB extra opslagruimte voor de snapshots nodig. Als de gedetecteerde operatie goedaardig is, worden de back-ups gesloopt.

ZoneAlarm Anti-Ransomware is beschikbaar voor US $ 1,99 per maand voor één pc, met een gratis proefperiode van 30 dagen. Het is niet bedoeld om uw bestaande antivirus te vervangen, maar loopt er gelukkig naast.

  • Verbeter uw internetbeveiliging met de beste draadloze router