Zend is een van de vele open source-succesverhalen. Na een model dat sterk is gebleken met MySQL en Subversion, biedt het ondersteuning en commerciële software naast het gangbare PHP-gebruik, gericht op zakelijke klanten die behoefte hebben aan webserver met een hoge betrouwbaarheid en een hoge schaalbaarheid.

Het bedrijf heeft de software Zend Server aangekondigd, een alles-in-één-bundel voor het uitvoeren van PHP-applicaties op één tot drie servers. Het bevat een highspeed-codecache, waardoor bijna elke PHP sneller wordt uitgevoerd, soms met een factor 10. Hij bewaakt ook alle PHP-scripts die op uw servers worden uitgevoerd, geeft feedback over waar de dingen langzaam worden uitgevoerd en waar fouten optreden.

Nu maakt Zend voor de eerste keer een verkorte versie van zijn bedrijfssoftware gratis beschikbaar - hoewel dat eerder freeware is dan gratis software. In Zend Server Community Edition (CE) krijgt u dezelfde krachtige uitvoering van code en beheer aan de voorkant, maar krijgt u geen ondersteuning of de hotfixes wanneer PHP-updates worden uitgegeven.

Kortom, je staat er alleen voor, maar je krijgt in elk geval de krachtige functies die gemakkelijk dure hardware-upgrades kunnen besparen.

We spraken met Zeev Suraski over hoe Zend Server CE zich verhoudt tot zijn niet-vrije tegenhanger en precies wat het dev team zo lang in het produceren van PHP 6 neemt ...

Linux-indeling: Hoe past Zend Server in uw assortiment naast de bestaande Zend Platform-software, die ook geschikt is voor gebruik door een bedrijfsserver?

Zeev Suraski: In eerste instantie zullen we beide producten naast elkaar hebben, met Zend Server gericht op single-server oplossingen of maximaal twee of drie servers, en Zend Platform gericht op grotere clusters. We hebben besloten de Zend Server-strategie geleidelijk uit te rollen, dus in de toekomst zijn we van plan om de clusterondersteuning toegevoegd te krijgen aan Server en [... toe te voegen] dingen die bestaan ​​in Zend Platform - evenals nieuwe functies.

LXF: Dus je plan is dus niet om functies van Server te gebruiken en ze in Platform te plaatsen, maar om functies van Platform te gebruiken en deze in Server te zetten?

ZS: Ja, maar afgezien van de functies die we van Platform gebruiken, werken we ook aan de gebruikersinterface en de bruikbaarheid, dus het is niet zo dat je precies dezelfde functies [...] ziet die in een geclusterde versie van Zend Server in de ... toekomst. Je zult herziene versies van hen zien; in sommige gevallen betere prestaties en in sommige gevallen alleen gloednieuwe functies.

LXF: Een van de belangrijkste kenmerken van Zend Server is dat het een alles-in-één oplossing is, waarbij de software geconfigureerd wordt om op een geoptimaliseerde manier te werken. Maar het komt ook met MySQL en Apache. Hebben mensen dat echt nodig?

ZS: Dat hangt af van het besturingssysteem waarop u het installeert. Als je het installeert op een Linux-machine waarop Apache is geïnstalleerd, waarvan ik denk dat bijna 100% van de mensen dit doen, dan zal het de native Apache van het besturingssysteem gebruiken zonder een nieuwe te installeren. Als dat niet het geval is, kunt u Apache via Zend Server installeren en gaat het uit de doos.

LXF: Kun je de ingebouwde PHP van de distro gebruiken??

ZS: Nee. Je moet de Zend Server PHP gebruiken. Als een gebruiker ons deze vraag stelt, zal het antwoord "nee" zijn. Vanuit technisch oogpunt zou je in staat moeten zijn om - als je echt wilde hacken en de verschillende componenten die we samen met Zend Server gebruiken om met een andere PHP te werken - te kopen, zolang het van dezelfde familie is (in dit geval PHP 5.2) maar het is niet iets dat je zou moeten doen en het is niet iets dat we zullen ondersteunen.

LXF: De bewakingsagent van Zend Server houdt automatisch bij wanneer er iets misgaat met een script, databaseverbinding of een ander PHP-gerelateerd probleem - het slaat de app-status op zodat deze later kan worden opgehaald en doorgestapt. Is daar veel overhead voor?