Vorige week haalde Tech.co.uk de Britse marketingmanager van Creative, John Moseley, in. Na Creative's lancering van de Zen Stone, wilde Moseley graag bespreken wat Creative de komende maanden in petto heeft. Hij beloofde een reeks nieuwe MP3-spelers, van low-end tot high-end, evenals nieuwe X-Fi-producten.

Hieronder staat het volledige interview:

Tech.co.uk: Waarom worden MP3-spelers verkocht met redelijk middelmatige oordopjes??

John Moseley: Het is redelijk om te zeggen dat gebundelde oortelefoons waarschijnlijk het deel uitmaken van het product dat de minste ontwikkeling heeft gekost. Aan het einde van de dag hebben mensen de eenvoudige optie om hun oortelefoons naar eigen keuze op te waarderen. Het is opmerkelijk hoeveel mensen geen upgrade hebben uitgevoerd - dat is een voorbeeld van hoe mensen niet eens weten dat ze niet luisteren naar iets dat beter zou kunnen klinken door betere oordopjes.

Het komt erop neer dat het een zeer competitieve markt is. We moeten onze kosten verlagen om te kunnen concurreren. Maar we moeten oortelefoons meenemen - als we ze helemaal niet zouden opnemen, zou dat slecht zijn. Maar het is mogelijk voor een klant om iets van £ 20 te besteden en een aanzienlijke verbetering te krijgen op de gebundelde knoppen.

We hebben een assortiment oortelefoons vanaf £ 15. We hebben een hele mooie set, de EP-630, die geweldig klinkt.

tech: Waarom zou u de EP-630 niet opnemen in de Vision: m?

JM: De veeleisende koper die zijn huiswerk doet, kan zich realiseren dat als een MP3-speler wordt geleverd met veel superieure oortelefoons, ze dat als een goede optie zouden herkennen en kopen.

Maar de markt voor MP3-spelers is nu helemaal een massamarkt. Veel mensen kopen zonder veel onderzoek te doen. En zodra u een betere set oortelefoons toevoegt, voegt u mogelijk £ 10 toe aan de productprijs. Opeens ben je duurder dan een iPod en dat is moeilijk te rechtvaardigen voor de normale koper.

tech: Zou je sommige betere oordopjes niet willen subsidiëren om meer Vision te flogsen: m's? Zou dat niet je product onderscheiden van de 30GB iPod op de massamarkt??

JM: We zouden graag enkele goede oortelefoons willen subsidiëren met onze MP3-spelers. We zouden als het mogelijk was. De marges in dit bedrijf zijn zo mager dat het de kosten zou verhogen in de mate dat we er geen geld aan zouden verdienen, zelfs als we nog een paar spelers zouden verkopen.

tech: Darragh O'Toole, productgroepmanager bij Creative, vertelde ons op CeBIT dat jullie werken aan een X-Fi MP3-speler. Hoe gaat dat?

JM: Een paar jaar geleden werd een visie geschetst toen we de oorspronkelijke X-Fi Xtreme-getrouwheidskaart lanceerden. We hebben een visie gepresenteerd op het moment dat de X-Fi-technologie zich zou vermenigvuldigen naar andere apparaten. Sinds 2005 hebben we de technologie extern zien gaan in zaken als Xmod en onze nieuwe mediastreamers.

Dit zijn twee gebieden waar we nu naartoe gaan. Wij geloven dat X-Fi in het algemeen grote mogelijkheden biedt voor consumententechnologie. Dat kunnen in het algemeen woonkamerapparaten zijn, maar ook koptelefoons en mp3-spelers.

X-Fi is een zeer krachtige technologie en vereist dus voldoende kracht om het uit te voeren. Batterijspanning is een groot probleem. Maar we verfijnen het, zodat de tech-consumenten minder stroom verbruiken.

Er is momenteel geen tijdsschaal.

tech: Dus wat is de toekomst van de Creative MP3-reeks dit jaar? Kunnen we binnenkort een vervanging van het vlaggenschip Vision verwachten??

JM: Het is vrij verfrissend om met de Zen Vision: m te werken voor een relatief lange periode van tijd voor zover de technologische industrie gaat. Veel producten hebben niet lang genoeg een levenscyclus. We werken nu al 14 tot 16 maanden met de Vision: m en het is een veelzijdig product en we hebben zijn plaats op de markt kunnen versterken.