YouView hoopt Freeview te worden van de verbonden wereld wanneer het in 2012 wordt gelanceerd, in de overtuiging dat de vertragingen waarmee de service te maken heeft, zullen zorgen voor een beter product.

Richard Halton, CEO van YouView, legde deze week uit aan de DTG-top dat hij wil dat YouView dezelfde impact heeft als Freeview wanneer het aankomt, een eenvoudige manier om een ​​moeilijk te begrijpen technologie te bieden.

Zoals Freeview deed met digitale tv, gelooft Halton dat YouView abonnementsvrije aangesloten tv kan aanbieden aan de mainstream.

"YouView wil zijn als Freeview," legde Halton uit, "die één enkel idee had dat werd omarmd door het publiek.

"We willen Freeview zijn voor de verbonden leeftijd."

Het wachten waard?

YouView kondigde in februari aan dat zijn service tot 2012 zou worden uitgesteld, maar Halton is van mening dat deze vertraging op de lange termijn beter zal zijn voor YouView.

In zijn DTG-keynote, en voor het eerst sinds de vertragingsaankondiging publiekelijk gesproken, benadrukte hij bestaande producten die werden vertraagd voordat ze op de markt kwamen - de PS3, iPhone, Bing en de iPlayer - en zei dat het beter is om meer te testen dan vrij te geven een product dat vroeg in de maak is, maar hij heeft onthuld dat ze al bijna klaar zijn.

"Het product is klaar en in 2011 zal het uitgebreid worden getest", legt Halton uit.

"We nemen de tijd om het product goed te krijgen, met een volledige consumentenintroductie begin 2012."

Speculatie

Halton merkte ook op dat YouView "de eerste fase van de industriebetrokkenheid" had voltooid en de volgende fase was het vrijgeven van een document dat naast de branchespecificatie voor aangesloten TV, D-Book 7 zou staan, en zal de 14 documenten omvatten die het al aan fabrikanten heeft vrijgegeven.

Dit zal in april gebeuren, met Halton die uitlegt dat het document gebaseerd was op cruciale feedback die de branche YouView heeft gegeven.

"We hebben geluisterd naar feedback en wat we hebben gevonden dat we meer moeten weten over de apparaatspecificatie.

"We begrijpen dat sommige ontwikkelaars onze ontwerpspecificaties misschien niet willen gebruiken, dus we zullen de ontwikkelaar API ook publiceren, dus ontwikkelaars kunnen daarnaar kijken.

"De technische specificatie van YouView wordt op 14 april vrijgegeven en verwijst naar het D-Book."