YouView heeft erop aangedrongen dat internetproviders de aanstaande komst van de IPTV-service als een 'groeikans' moeten zien in plaats van zich zorgen te maken over de hoeveelheid bandbreedte die het zal gebruiken.

De wil van de BBC iPlayer en YouTube hebben al geleid tot gemopper van de ISP's dat ze worden overgelaten om de kosten te betalen van meer mensen die internetverbindingen gebruiken om video te streamen.

Maar YouView zou die bandbreedtegebruik potentieel enorm kunnen vergroten mocht het IPTV-project dat ernaar streeft om het succes van Freeview te repliceren een hit worden.

Two-tier internet

Dit alles met een doorlopend debat over two-tier-services, waarbij contentproviders en ISP's extra betalen aan de grote netwerkeigenaar BT om videoverkeer te prioriteren via Cisco-kit en het naar een betere kwaliteit tillen.

In een toespraak tot TechRadar gaf een woordvoerder van YouView de mening van het bedrijf over de bandbreedte.

"Het internet is eerder de uitdaging aangegaan om te voldoen aan de toenemende bandbreedtevereisten en het gebruik van IPTV-services in het VK is een groeimogelijkheid voor ISP's omdat zij blijven investeren in netwerken", aldus YouView.

"Mensen zullen in het algemeen meer inhoud streamen als IPTV-services van start gaan en we verwachten dat ISP's nieuwe of verbeterde breedbandplanningen leveren die zijn ontworpen om deze te ondersteunen - inclusief YouView.

Nieuwe technologie

"YouView ondersteunt ook op unieke wijze een groot aantal technologieën om de benodigde bandbreedte te verminderen [inclusief] IP multi-cast-mogelijkheden [die] de overhead van het leveren van een groot aantal gelijktijdige streams zal verminderen," vervolgde de verklaring.

"Dit betekent dat meer mensen een programma kunnen bekijken met minimale bandbreedtevereisten.

"De naadloze integratie van lokale opnames betekent dat mensen de mogelijkheid hebben om content vanaf hun lokale harde schijf af te spelen om de noodzaak van streaming te verminderen.

"YouView levert de beste kwaliteit tegen de laagste bitsnelheid met behulp van Adaptive Bitrate-technologie plus systemen waarmee ISP's rand-caching-technologieën kunnen gebruiken."

BT en Content Connect

BT was een van de luidruchtigste klagers over het extra verkeer dat het online videogedeelte vorig jaar op zijn netwerk genereerde, maar onlangs heeft het Content Connect onthuld - een systeem dat BT aan ISP's verkoopt, wat betekent dat zij videoverkeer kunnen prioriteren om een ​​zekere kwaliteit te waarborgen , en kosten aanbieders van inhoud een vergoeding om dit te doen.

ISP's die Content Connect aanbieden, zouden mogelijk meer geld van consumenten kunnen vragen om de kosten hiervan te dekken, of geconfronteerd worden met de moeilijke beslissing om niet voor de technologie te betalen en niet om de betere kwaliteit van de videoservice aan te bieden.

Verder kunnen we mogelijk onafhankelijke kanalen en community-stations op YouView zien niet in staat of bereid zijn om de nodige Content Connect-kosten te betalen en missen daarom streaming op fatsoenlijke bitrates voor SD, laat staan ​​HD.

Geld praat

Het komt natuurlijk op geld aan - de ISP's die Content Connect gebruiken, zullen geen winst willen besparen, de aanbieders van inhoud zullen moeten kiezen tussen kwaliteit van de dienstverlening en kosten, en de consument zal ongetwijfeld een nog verwarrendere reeks internet pakketten.

En als de enige manier om een ​​YouView-service van goede kwaliteit te krijgen, is om te betalen voor een speciaal breedbandpakket met Content Connect, dan beschrijft het beschrijven als zijnde gratis abonnement, er nog vager uit te zien.

Het is een argument dat de kern vormt van de lopende discussies rond netneutraliteit en grote bedrijven die hun invloed (zowel financieel als anderszins) gebruiken om te profiteren.

Hoewel het misschien wel de meest spraakmakende Britse IPTV-service is, probeert YouView erop te wijzen dat het geen invloed heeft op breedbandpakketten en niemand uitsluit van toegang tot de dienst, ongeacht zijn internetpakket.

Maar hoewel consumenten zich vanwege Content Connect geen zorgen hoeven te maken over extra apparatuur, kunnen we een tweeledig systeem zien in zowel de kwaliteit van het programma als de ISP's, terwijl de beters betalen, en de niet-gebruikers een mindere service bieden.