De eerste details zijn te voorschijn gekomen van wat we kunnen verwachten van onze YouView-apparaten, met een gedetailleerde technische specificatie die onthult wat de service met BBC-ondersteuning zal bieden.

Naast de aankondiging van vier belangrijke nieuwe hardwarepartners - Pace, Vestel, Manhattan en Huawei - onthulde de IPTV-samenwerking zijn laatste technische kernspecificatie.

YouView zal zien dat Groot-Brittannië's belangrijkste terrestrische omroepen samenwerken aan wat wordt genoemd de volgende generatie van Freeview, waardoor aangesloten televisiediensten via een breedbandverbinding worden gebracht.

"We zijn verheugd om de definitieve lanceringsspecificatie voor YouView te bevestigen om elke fabrikant te helpen bij het ontwikkelen van een aangesloten tv-apparaat", zegt Richard Halton, CEO, YouView.

"Door de bevordering van gemeenschappelijke technische normen voor aangesloten tv krijgen consumenten een zo breed mogelijk scala aan apparaten die inhoud van hoge kwaliteit ondersteunen."

De minimumvereisten

De specificaties laten zien dat YouView-boxen een hebben minimale CPU-vereiste van 950 DMIPS+ en zal een minimum van a moeten dragen een half jol RAM met een DDR-bandbreedte van 3Gbps.

De apparaten hebben een harde schijf nodig van minstens 320 GB en een minimum van twee USB-verbindingen evenals een Ethernet-poort en geïntegreerde 802.11n WiFi-ondersteuning (of via een dongle).

Er zal er minstens één zijn HDMI, twee DVBT / T2-tuners en een SCART, maar analoge HD-uitgangen zijn 'uitgesloten als onderdeel van beheer van rechtenstrategieën' - in wezen angst voor piraterij.

Interessant is dat de box ondersteuning biedt voor externe USB-apparaten voor massaopslag met 'geen vereiste om inhoud te exporteren' en menselijke interface-apparaten (maar vooral voor toegankelijkheidstoepassingen).

Er zal geen vereiste zijn voor 3D-afbeeldingen - hoewel OpenGL en Open VG mogelijk hogere prestaties leveren en a grafisch vlak van 1280x720 Is benodigd.

De vakken worden weergegeven Linux (2.6.31 of later geprefereerd) maar fabrikanten hebben te horen gekregen dat ze hun eigen afstandsbedieningen kunnen ontwerpen - zolang ze zich houden aan de toegankelijkheidsvereisten en enkele andere gezond verstand-insluitsels.

Het volledige spec-document is beschikbaar op de YouView-website in PDF-vorm.