YouView komt deze week aan - veelbelovend te doen voor connected televisie wat Freeview heeft gedaan voor digitale televisie, en televisie via je breedband naar de mainstream brengen.

De service, ondersteund door alle terrestrische omroepen van Groot-Brittannië, samen met Arqiva, BT en TalkTalk, zal een service bieden waarmee mensen live tv kunnen kijken, maar ook een niveau van video-on-demand inhaal-tv kunnen brengen dat nu een bekende site is veel andere diensten.

De internetprotocoltelevisie (IPTV) -service is eenvoudig te gebruiken en maakt deze zo toegankelijk voor de consumentenmarkt als Freeview en de BBC iPlayer.

Wat is YouView?

YouView zal, ten minste bij de aanvang ervan, bestaan ​​uit een service via een set-top box, bestaande uit een of meer tuners om toegang te bieden tot lineaire digitale kanalen en een verbinding met uw breedband die een gemakkelijke manier biedt om de welvaart te bereiken van catch-up televisie aangeboden door BBC, ITV, Channel 4 en Five.

Dit wordt gepresenteerd via een 'achterwaartse EPG' met behulp van het vertrouwde elektronische programmagidsnetwerk dat door de meeste televisiefabrikanten, platforms en omroepen wordt gebruikt, maar mensen in staat stelt terug te gaan naar de tijd om televisie te kijken die niet live is..

Het verbonden karakter van de service betekent dat het ook alternatieve manieren kan bieden om deze programma's on-demand te krijgen, evenals andere tools en functies die op internet aanwezig zijn.

Wanneer komt het aan?

De service (formeel bekend onder de naam Project Canvas) werd onthutsend aangekondigd in februari 2009 toen de BBC een aanvraag bij de BBC Trust indiende om deel te nemen aan een project om de belangrijkste omroepen en andere partners in een IPTV-oplossing samen te brengen..

De oorspronkelijke lanceringsdatum was vastgesteld voor 2010, maar een aantal problemen hebben het project aanzienlijk vertraagd en een formele aankondiging van de apparatuur wordt verwacht op 4 juli.

Verwacht wordt dat de dienst in de tweede helft van 2012 voor consumenten beschikbaar zal zijn, met de precieze datum die naar verwachting zal worden bevestigd bij de lancering van de hardware deze week.

Kan ik programma's in HD bekijken??

De YouView FAQ staat erop dat gestreamde HD-programma's beschikbaar zullen zijn, hoewel dat uiteraard afhankelijk is van de snelheid van uw verbinding.

"Natuurlijk heeft YouView ook een hoge definitie, evenals de keuze van betaal-tv-kanalen en speciale op internet gebaseerde services", zegt YouView.

Wie zijn de partners in YouView?

BBC is tot nu toe een leidende partner in YouView, maar neemt deel in de onderneming van telecomgigant BT, ISP TalkTalk, netwerkspecialist Arqiva en andere terrestrische omroepen ITV, Channel 4 en Five.

Hoe vind ik programma's?

De gebruikersinterface vormt een belangrijk onderdeel van YouView, waarbij de partners aangeven dat ze een "programmagids bieden die zowel naar achteren als naar voren gaat", samen met een uitgebreid zoeksysteem.

"Kijkers zullen ook eenvoudig kunnen zoeken naar het soort programma's dat ze leuk vinden op genre, interesse of lokaliteit, inclusief films, sport en nieuwe inhoud van internet", legt YouView uit.

"Plannen om een ​​toepassingswinkel aan te bieden, zullen kijkers ook nieuwe soorten diensten en interactiviteitsniveaus bieden met hun favoriete programma's."

Hoeveel kost het?

Het is belangrijk op te merken dat dit een abonnementsvrije service is - dus betaalt u slechts een eenmalige vergoeding voor de set-top box of de televisie met geïntegreerde tuner.

"YouView set-top boxes zullen beschikbaar zijn voor een eenmalige vergoeding, zonder contract", zegt YouView

"Ze kunnen tegen speciale tarieven worden aangeboden als onderdeel van nieuwe of verbeterde breedbandpakketten.

"Om het volledige scala van on-demand en interactieve diensten te krijgen, hebben kijkers een breedbandverbinding nodig van hun gekozen internetprovider."

De aankondiging van de hardware op 4 juli zou een preciezer bereik moeten geven, maar verwacht niet dat het zo goedkoop zal zijn als Freeview-dozen nog niet.

Waarom is het controversieel?

Mensen als Sky en Virgin Media zien YouView als een platform dat enkele van hun unieke verkoopargumenten wegneemt, en zijn geïrriteerd dat de BBC betrokken is bij een platform in plaats van zich te concentreren op het maken van programma's.

Grote fabrikanten, waarvan Sony de meest vocale is, zijn geïrriteerd dat de gebruikersinterface door YouView wordt ontworpen, in plaats daarvan aan hen overgelaten

Dit maakt het veel moeilijker voor fabrikanten om hun producten te 'onderscheiden', en maakt het ook moeilijker om hun eigen afzonderlijke toevoegingen en diensten binnen te halen..

Sky heeft onlangs laten doorschemeren dat de aanstaande Now TV-service op YouView kan belanden, als logbestand als gewenst.

Heb ik nieuwe apparatuur nodig??

"Als je al digitale tv kunt krijgen, zou je geen enkel probleem moeten hebben om YouView te krijgen." Verklaart YouView.

"Uiteraard moet je de YouView-doos zelf kopen, maar als je Freeview of Freesat al hebt, zal je huidige kit gewoon doorgaan met werken en alle services ontvangen die het nu krijgt."

U hebt dus een YouView-box en een breedbandverbinding nodig, samen met een digitaal televisiesignaal.

Zullen er Pay TV-kanalen zijn?

Ja. Paid-for-services zijn al lang in het project opgenomen. Verwacht dat films vroeg beschikbaar zijn en kijk uit naar andere belangrijke spelers die meedoen.

"Voor degenen die meer willen, is er een enorme keuze aan on demand en betaal-tv - inclusief films, sport en Amerikaans drama", bevestigt YouView.

Met de aankondiging dat BT Vision in 2013 Premier League-content moet tonen, is er mogelijk ook ruimte voor premiumvoetbal op YouView.

Is het internet op mijn tv??

In principe niet. Wat IPTV en YouView doen, is de verbinding van internet gebruiken - uw breedband - om programma's te streamen, apps te gebruiken en andere diensten aan te bieden.

Denk aan het in toepassingen op uw mobiele telefoon, ze gebruiken de mobiele verbinding, maar zij bieden niet noodzakelijk het wereldwijde web aan.

Er is geen melding gemaakt van een browser voor de service, dus houd niet je adem in.