Terwijl wetenschappers naar de hemel blijven kijken om meer inzicht te krijgen in de mysteries van donkere materie, zijn sommigen naar onze zon op zoek gegaan naar "donkere zonneschijn".

Er wordt tegenwoordig geloofd dat donkere materie ongeveer 85% van de materie in het universum vormt en gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de structuur van sterrenstelsels zoals we die vandaag zien, maar verder is er niet veel anders bekend over.

Nu hebben wetenschappers van de University of California, Irvine, een paper gepubliceerd waarin wordt uitgelegd dat donkere materie zich ook in de zon kan verbergen en een uniek soort licht kan produceren.

Verbergen als licht?

Eerder onderzoek heeft gezocht naar handtekeningen van donkere materie in neutrino's (een van de fundamentele deeltjes die deel uitmaken van het universum) van de zon, maar dit heeft nog geen resultaten opgeleverd.

In plaats daarvan gelooft Jonathan Feng van UCI dat we in plaats daarvan naar de zon moeten kijken om donkere fotonen te vinden, a.k. een donker licht.

Het artikel legt uit dat er donkere fotonen kunnen worden gemaakt wanneer twee donkere materiedeeltjes elkaar in de zon vernietigen, waardoor een energie of een soort van donker licht wordt geproduceerd.

Ze leggen uit dat deze donkere materiedeeltjes in een "donkere sector" in de zon kunnen leven, de deeltjes van normale materie die we daadwerkelijk kunnen zien spiegelen. En hoewel donkere materie niet zichtbaar voor ons is, zouden de resulterende donkere fotonen uiteindelijk moeten worden omgezet in standaarddeeltjes die we kunnen zien, zoals positronen, die vervolgens door de zon in de ruimte worden vrijgegeven.

Feng en zijn collega's hopen gegevens te bestuderen die zijn verzameld met de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), een deeltjedetector die is bevestigd aan het internationale ruimtestation ISS, omdat het gebeurtenissen van de enige ster in ons zonnestelsel vangt. Ze hopen binnen deze deeltjes bewijs te kunnen vinden van donkere fotonen en donkere materie.

Helaas zou de AMS tot drie jaar kunnen duren om tot 10 positronen vast te houden, maar Feng gelooft dat zelfs enkele positrondeeltjes genoeg zouden kunnen zijn om meer licht op donkere fotonen en donkere materie te schijnen..

  • We hebben zojuist veel meer geleerd over donkere materie

Via New Scientist