Lyor Cohen, hoofd van de muziek op YouTube, heeft gewaarschuwd dat nieuwe EU-auteursrechtwetgeving een desastreus effect zou kunnen hebben op fanvideo's en -mixen. In een nieuwsbrief op YouTube for Artists zei hij dat de wetgeving in zijn huidige vorm 'ernstige onbedoelde gevolgen zou hebben voor de hele industrie'.

De richtlijn inzake auteursrechten op de digitale interne markt is bedoeld om de bestaande intellectuele-eigendomsrechten voor het digitale tijdperk bij te werken. De opmerkingen van Cohen hebben betrekking op artikel 13, waarin is vereist dat sites zoals YouTube gebruikers die illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal (zoals muziek) delen delen.

Het artikel bepaalt: "aanbieders van online content sharing-diensten en rechthebbenden werken te goeder trouw samen om ervoor te zorgen dat niet-geautoriseerde beschermde werken of andere zaken niet beschikbaar zijn op hun diensten."

Mashup-cultuur

De relatie van YouTube met de muziekindustrie is op een rotsachtige manier verlopen, waarbij de site wordt beschuldigd van het hosten van video's die het auteursrecht schenden en niet genoeg betalen voor licentierechten. De lancering van YouTube Music betekent dat artiesten nu eerlijker en legitiem vertegenwoordigd zijn, maar nu staat de site voor de uitdaging om de behoeften van de makers in evenwicht te houden met die van de fans die van hun werk houden en YouTube in het zwart te houden.

In zijn nieuwsbrief beschreef Cohen een ontmoeting met Shots Studios, een mediabedrijf dat zich specialiseert in comedy en videoclips. "Ik werd weggeblazen door hoe dicht ze bij hun gemeenschap zijn", zei ze. "Hoe ze fans aanmoedigen om deel te nemen en covers, parodieën, samenwerkingen te maken."

"Dit herinnerde me eraan waarom het zo belangrijk is dat de industrie artikel 13 begrijpt, dat deel uitmaakt van de nieuwe EU-auteursrechtrichtlijn die momenteel wordt afgerond. Omdat al deze geweldige inhoud, deze unieke manier om diepe contacten met fans aan te gaan, het risico loopt wordt geblokkeerd en verwijderd van open platforms (zoals YouTube, Facebook, Reddit).

"Remixes en covers, tutorials, fan tributes, parodieën - dit zijn zulke krachtige promotiemiddelen voor de industrie. Begrijp me niet verkeerd: ik ben er voorstander van om de rechten van kunstenaars te beschermen en ze eerlijk te compenseren - ik vecht voor dit voor 38 jaar - maar we moeten ons allemaal realiseren dat het koesteren van dit soort relaties met fans en makers één van de beste dingen is die met muziek is gebeurd. "

Cohen is niet de enige stem op YouTube die ruzie maakt met artikel 13; de site heeft onlangs een zelfstandige website gelanceerd om ertegen te protesteren en moedigt videomakers aan om hun eigen video's te maken met behulp van de hashtag #saveyourinternet.

De richtlijn is momenteel in onderhandeling binnen de EU, maar zou volgend jaar binnen de lidstaten kunnen worden omgezet in wetgeving.

  • Dat is de beste muziekstreamingservice voor jou?