Tot nu toe was het slechte van de video-sharingwebsite YouTube al lang de onbeholpen opmerkingen die zo slecht zijn dat ze bijna reden genoeg zijn om de site te vermijden. Daaraan kunnen we nu extra advertenties toevoegen, dankzij het besluit van eigenaar Google om advertenties over de video's zelf over te leggen.

Vanaf deze week kunnen videoclips van de 1000-plus YouTube-inhoudspartners advertenties weergeven op de onderste vijfde van het scherm, vergelijkbaar met tickers op tv-nieuwsshows of promoties die soms worden gebruikt tijdens andere uitzendingen..

Deze video wordt je aangeboden door ...

De overlays verschijnen 15 seconden in een clip en duren 10 seconden, gedurende welke tijd ze kunnen worden genegeerd of - zoals Google hoopt - hebben geklikt. Klikken pauzeert de video en start in plaats daarvan een reclame op ware grootte, waarna de originele video wordt hervat.

Adverteren is aanvankelijk beperkt tot inhoudspartners om betaalde advertenties te vermijden die verschijnen op video's zonder licentie of inhoud waarop adverteerders hun producten niet zouden willen zien. Dit moet problemen voorkomen die lijken op de BNP-rij die problemen heeft veroorzaakt voor Facebook.

Met het oog op de £ 2 miljard die dergelijke videoadvertenties volgens de prognoses in 2011 waard zullen zijn, zal Google duidelijk bogen op YouTube-gebruikers die niet worden uitgeschakeld door de advertenties. Nu, als ze maar iets aan die opmerkingen konden doen.