De Engelse voetbalbond daagt YouTube van Google aan wegens schending van het auteursrecht. Wettelijke documenten tonen aan dat de Football Association Premier League Ltd juridische stappen onderneemt, samen met muziekuitgever Bourne Co.

De documenten zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse districtsrechtbank van het zuidelijke district van New York. Ze voegen gewoon toe aan Google's ellende; de juridische ruzie met mediagigant Viacom is nog steeds aan de gang.

YouTube biedt gebruikers opzettelijk inbreuk op het auteursrecht door beelden van Premiership-voetbal naar de site te uploaden, aldus de FA-rechtszaak.

"Gedaagden, die de website YouTube.com bezitten en beheren, hebben bewust misbruik gemaakt van en misbruik gemaakt van deze waardevolle eigenschap voor eigen gewin zonder betaling of licentie aan de eigenaars van de intellectuele eigendom."

Strafzaken

In reactie op de juridische aanval van de FA antwoordde Kent Walker bij Google: "Deze pakken miskennen gewoon de Digital Millennium Copyright Act, die de rechten van houders van auteursrechten in evenwicht brengt met de noodzaak om internetcommunicatie en inhoud te beschermen.

"Ze bedreigen de manier waarop mensen via internet legitiem informatie, nieuws, entertainment en politieke en artistieke expressie uitwisselen," zei hij.

Viacom klaagt YouTube aan om soortgelijke redenen, en eist van de videogigant een schadevergoeding van £ 500 miljoen.

Eén ding is zeker: dit is niet de laatste reeks die wordt gedeponeerd tegen Google en YouTube, en het zal nog lang duren voordat het allemaal is opgelost. De wet is duidelijk onduidelijk en tot één geval wordt gebruikt om het precedent in te stellen, kan niemand echt zeggen aan welke kant de bijl zal vallen.