YouTube-eigenaar Google introduceert een nieuwe tool op zijn website voor het delen van video waarmee auteursrechteigenaars automatisch een schending van het eigendom van de content kunnen melden. Dit betekent dat wanneer iemand inhoud met auteursrecht op de site uploadt, de eigenaar van die inhoud deze gemakkelijk kan rapporteren en de video van de site kan verwijderen..

Google Eric Schmidt zei dat de tool de eerste stap is om te laten zien dat YouTube gebruikers niet aanmoedigt om auteursrechten te schenden. "Naarmate dat product wordt uitgerold, wordt de kwestie moeilijker," zei Schmidt.

De 'Claim Your Content'-functie zal op elke afzonderlijke videopagina op de YouTube-website worden opgenomen, zodat geregistreerde auteursrechteigenaren zich kunnen aanmelden en illegaal geplaatste video's kunnen verwijderen met een opzegtermoment.

£ 500 miljoen rechtszaak

Vorige maand lanceerde Viacom, de eigenaar van MTV en Nickelodeon, een $ 1bn (£ 500m) rechtszaak tegen YouTube wegens 'massale opzettelijke inbreuk op het auteursrecht'.

De klacht stelt dat "160.000 ongeoorloofde clips van Viacom-programmering" beschikbaar zijn op YouTube. Het pak onderhoudt deze clips zijn meer dan 1,5 miljard keer bekeken tussen hen.

Viacom zegt dat het haar bedoeling is om YouTube en Google te dwingen zich te houden aan auteursrechtwetten - iets dat YouTube lijkt te hebben gedaan.

"YouTube is een belangrijke organisatie met winstoogmerk die een lucratief bedrijf heeft opgebouwd door de toewijding van fans te exploiteren aan creatieve werken van anderen om zichzelf en zijn bedrijfsouder Google te verrijken", zei een verklaring van Viacom toen het proces werd aangespannen gearchiveerd.