YouTube heeft een stekende aanval op Viacom gelanceerd, die momenteel de site aanklaagt, onthult hoe het bedrijf zijn taart lijkt te willen hebben en het op wil eten als het gaat om online video's.

In een blog, geschreven door Zahavah Levine, hoofdadviseur van YouTube, legt YouTube uit hoe Viacom onderhandse tactieken heeft blijven gebruiken om zijn video's op de site te krijgen, ondanks het mediabedrijf dat YouTube voor het gerecht haalt voor zijn auteursrechtelijk beschermd materiaal en 1 miljard dollar aan verloren vraagt royalties.

"Jarenlang heeft Viacom zijn inhoud voortdurend en in het geheim geüpload naar YouTube, zelfs terwijl hij publiekelijk klaagde over zijn aanwezigheid daar," legt de blog uit.

"Het heeft niet minder dan 18 verschillende marketingbureaus ingehuurd om zijn inhoud op de site te uploaden. Het heeft de video's opzettelijk" opgeschud "om ze er gestolen of gelekt uit te laten zien.

"Het opende YouTube-accounts met valse e-mailadressen en stuurde zelfs werknemers naar Kinko's om clips te uploaden van computers die niet naar Viacom konden worden getraceerd."

Deze aanpak met twee gezichten op hoe het met YouTube omgaat, werd voortdurend gemarkeerd door Google, waarbij de blog opmerkte: "Viacom's inspanningen om zijn promotiegebruik van YouTube te verhullen, werkten zo goed dat zelfs zijn eigen werknemers niet alles konden bijhouden wat het aan het posten was op de site.

"Bijgevolg eiste Viacom bij ontelbare gelegenheden de verwijdering van clips die het naar YouTube had geüpload, om vervolgens later schaapachtig terug te keren en te vragen om hun herstel..

"Sommige van de clips die Viacom ons aanklaagt, zijn zelfs daadwerkelijk geüpload door Viacom zelf."

Inhoud controleren

YouTube gebruikt deze onthullingen om aan de wereld te bewijzen dat het geen idee had welke video's illegaal op de site werden geplaatst en die legitiem (hoewel gemaskeerd) waren geplaatst door Viacom.

Dit is iets waar de site zich erg zorgen over maakt: "YouTube heeft nooit kunnen weten welke Viacom-content wel en niet geautoriseerd was om op de site te zijn", zegt de blog.

"Maar Viacom vindt dat YouTube het op de een of andere manier had moeten uitvinden. De wettelijke regel die Viacom zoekt, zou vereisen dat YouTube - en elk webplatform - onderzoekt en controleert dat alle inhoudgebruikers uploaden en dat die websites worden verpletterd als ze het verkeerd doen ."

Lange tijd een leider geweest

De rechtszaak tussen YouTube en Viacom is altijd een zeer openlijke zaak geweest, maar deze blog suggereert dat het op het punt staat onaangenaam te worden.

Maar YouTube hoopt dat deze transparantie zal zorgen voor een beter web.

"YouTube is lang toonaangevend geweest in het aanbieden van tools van de 21ste eeuw om online content te beheren, distribueren en geld te verdienen." Ons Content ID-systeem werkt samen met rechthebbenden en scant elke dag meer dan 100 jaar aan video's en kunnen rechthebbenden kiezen om deze video's te blokkeren, op te geven of te gelde te maken.

"Dit is een echte win-win die een weerspiegeling is van onze jarenlange toewijding om met houders van rechten samen te werken om hen de keuzes te geven die ze willen, terwijl ze YouTube promoten als een platform voor creativiteit."

Een creativiteit die Viacom lijkt te willen onderdrukken en een deel van zijn.