YouTube heeft besloten dat de URL gewoon, nou ja, te lang is en biedt zijn gebruikers nu de kans om ze in te korten.

De beweging komt duidelijk naarmate de wereld zijn URL's gaat verkleinen voor gebruik in Twitter.

Sprekend op de officiële YouTube-blog, zei de video-hosting site dat het hoopt dat coole dingen mogelijk zullen zijn met de nieuwe service.

YouTube alleen

"We hebben youtu.be zojuist gelanceerd als verkorter voor YouTube-videolinks - en niets dan YouTube-koppelingen - zodat u er zeker van kunt zijn dat wanneer u een koppeling ziet met deze URL, u inderdaad op een YouTube-video klikt.

"Omdat de link de ID van de video bevat die je gaat zien, kunnen ontwikkelaars interessante dingen doen, zoals je miniaturen laten zien, de video rechtstreeks insluiten of bijhouden hoe een video zich in realtime verspreidt."

Als je geïnteresseerd bent in het hakken van letters uit webadressen van YouTube, gebruik dan automatisch delen van je YouTube-account gesynchroniseerd met iets als Twitter, en de URL wordt geknipt.

Als je het handmatig wilt doen (nou, machines krijgen al te veel leuke klusjes) verander dan eenvoudig het 'http://www.youtube.com/watch?v=' element van de URL met http: // youtu .be / en je bent klaar om te gaan.