Het is moeilijk te geloven dat het al meer dan twee jaar geleden was dat Google voor het eerst virtual reality-video naar YouTube bracht, om dat idee vervolgens uit te breiden naar zijn Daydream View-headset met een speciale YouTube VR-app een jaar later.

Snel vooruit naar vandaag, en YouTube werkt opnieuw samen met Daydream om de kwaliteit van VR-videostreaming te verbeteren met behulp van een vaardigheid die voorafgaat aan de moderne beschaving: kaartmaken.

YouTube onderzoekt nieuwe manieren om de sferische 3D-wereld te vertalen naar een 2D-oppervlak, zoals een scherm met projecties - een cartografietechniek die onze globe omzet in een platte kaart.

Door effectievere projecties te vinden, hoopt YouTube een meer uniforme resolutie te creëren voor elke hoek van de 360-graden video-inhoud, wat betekent dat er heldere, beter uitziende video's zijn terwijl de bandbreedtevereisten redelijk zijn.

Mercator-kaarten en meer

Teruggaand naar old-school kaarten voor een seconde, het is een minder bekend feit dat er geen manier is om een ​​werkelijk nauwkeurige 2D-weergave van de aarde te maken. (Google wijst zelfs naar deze leuke xkcd-strip om ons te laten zien hoeveel verschillende soorten projecties er zijn.)

Projecties zijn een geometrische methode om die afbeeldingen zo authentiek mogelijk te maken, maar er is altijd een compromis..

Bijvoorbeeld, de Mercator-projectie van de aarde - waarschijnlijk degene waarmee de meeste mensen bekend zijn - is redelijk nauwkeurig rond de evenaar, maar landmassa's in de buurt van de polen zoals Groenland en Antarctica worden komisch groter dan de werkelijkheid.

Hoe verhoudt dit zich tot VR? Welnu, YouTube gebruikt een vergelijkbare equirectangular projectie voor VR-video's die gemakkelijk te bewerken is en je internetverbinding niet doet knetteren, maar ook de meeste helderheid heeft in de buurt van de polen van de video. Dit betekent dat de mooiste delen van de video zich aan je voeten en boven je hoofd bevinden, in plaats van voor je ogen.

(Afbeelding: © YouTube)

Nu brengt YouTube Equi-Angular Cubemap (EAC) -projectie naar voren als een nieuwe standaard, waarbij cubemap-projecties worden gecombineerd die worden gebruikt in skyboxen van videogames met equirectangular-projectie.

Het resultaat? Een betere resolutie bij VR, ongeacht in welke richting je kijkt. De onderstaande afbeelding toont een 720p-video die wordt afgespeeld op een Google Cardboard-viewer met een snelheid van 1080p en het verschil in kwaliteit tussen de twee projecties is vrij duidelijk - geen woordspeling bedoeld.

(Afbeelding: © YouTube)

YouTube verbetert ook zijn projectiegaas om EAC-visuals beter te complimenteren en implementeert de technologie vanaf vandaag naar Android-platforms, met ondersteuning voor iOS en desktop in de nabije toekomst.

Voor degenen zonder een minor in cartografie of een achtergrond in GIS, houdt YouTube zijn richtlijnen voor het uploaden van geoptimaliseerde VR-video-inhoud op de ondersteuningspagina.

  • Zal de nieuwe live tv-dienst van YouTube de kabel uitschakelen??

De beste Daydream View-deals van vandaag

?18 Amazon klantervaringen ☆☆☆☆☆£ 71,95ViewWe checken elke dag meer dan 130 miljoen producten voor de beste prijzen