YouTube heeft gesproken over het gebruik van HTML5 en heeft onthuld dat Flash in de nabije toekomst niet zal worden verwijderd.

Hoewel de video-uploadsite de HTML5-standaard heeft geïmplementeerd, heeft deze opgemerkt dat de standaard "geen videostreamingsprotocollen behandelt, maar een aantal leveranciers en organisaties werken aan het verbeteren van de ervaring van het leveren van video via HTTP."

In een blog wordt ook aangegeven dat Flash nog steeds de veiligste manier is om video's te distribueren, waarbij wordt uitgelegd: "YouTube is niet de eigenaar van de video's die je bekijkt - ze zijn het eigendom van hun respectievelijke makers, die bepalen hoe die video's via YouTube worden gedistribueerd.

"Voor video-eigenaren moeten eigenaars van video's gebruikmaken van beveiligde streamingtechnologie, zoals het RTMPE-protocol van het Flash Platform, om ervoor te zorgen dat hun video's niet opnieuw worden gedistribueerd. Zonder inhoudsbeveiliging zouden we [deze] video's niet kunnen aanbieden.

HTML5 voldoet niet aan alle behoeften

Het merkt ook op dat Flash nog steeds de beste manier is om HD-inhoud op het volledige scherm te streamen (Flash Player biedt robuuste, veilige besturingselementen voor het inschakelen van hardware-versnelde weergave op volledig scherm) en het insluiten van video kan momenteel alleen worden gedaan met behulp van Flash.

"YouTube is afhankelijk van browserverbetering om de video-ervaring voor onze gebruikers te verbeteren", legt de blog uit.

"Hoewel de video-ondersteuning van HTML5 ons in staat stelt de meeste inhoud en functies van YouTube naar computers en andere apparaten te brengen die geen ondersteuning bieden voor Flash Player, voldoet deze nog niet aan al onze behoeften.

"Tegenwoordig biedt Adobe Flash het beste platform voor de videodistributievereisten van YouTube, vandaar dat onze primaire videospeler ermee is gebouwd."

YouTube-bezitters Google lijkt op dit moment een pro-Flash-inslag te hebben en voegt de technologie toe aan zijn Android-telefoons met de aanstaande 2.2-update.

Dit staat in schril contrast met Steve Jobs en Apple en noemt Flash een "gesloten" platform.