Word niet te enthousiast - YouTube is niet van plan om iedereen te betalen voor hun video's. Maar het heeft een mijlpaal bereikt bij het delen van inkomsten met een Amerikaanse regionale nieuwszender. En dit zou van invloed kunnen zijn op de deals die het in de toekomst zal treffen.

De overeenkomst betekent dat de lokale omroep Hearst-Argyle Television een kleine betaling ontvangt wanneer op een van zijn nieuwsvideo's wordt geklikt. Het bedrijf, dat 29 lokale Amerikaanse tv-stations bezit, zal inkomsten uit nieuws, weer en entertainmentmateriaal delen.

Net als andere YouTube-zenders zoals de BBC, heeft Hearst-Argyle een speciaal kanaal op de website. Geen van beide partijen heeft gezegd hoe de bezuiniging zal worden beslist, maar andere omroepen zullen zeker goed in de gaten houden.

Het is het nieuwste in een lange reeks contentdeals die YouTube van YouTube de afgelopen maanden heeft getroffen. Pas vorige week bereikte het een overeenkomst met EMI om muziekvideo's te laten zien. Dit pact kan ertoe leiden dat EMI-opnamen legaal kunnen worden gebruikt als de soundtrack voor door gebruikers gegenereerde video's.

YouTube wordt nog steeds geconfronteerd met juridische actie van MTV-eigenaar van media-gigant Viacom en de Premier League, die bezwaar maakt tegen het streamen van voetbalclips door de site..