YouTube live streamen komt naar de gemiddelde webvideoproducent die op zijn minst een respectabele volgeling heeft, de favoriete resident van Mountain View die vandaag is aangekondigd als onderdeel van zijn Google IO-conferentie.

"YouTube breidt live streaming-toegang tot alle kanalen met een goede reputatie uit met meer dan duizend abonnees", zei het bedrijf in een verklaring.

De oude live streaming-service was eerder al beschikbaar om YouTube-partners te selecteren, die nu de concurrentie zullen zien van de enthousiaste videoproducenten die de meerderheid van de doelgroep van Google vormen.

In de toekomst moet live streaming naar nog meer accounts komen, omdat het bedrijf belooft 'de beschikbaarheid uit te breiden naar meer kanalen en meer functies toe te voegen aan YouTube Live in de loop van de tijd'.

Hoe live streamen op YouTube

Om toegang te krijgen tot de livestreammogelijkheden van YouTube moeten accounthouders met een goede reputatie eerst een uitnodiging aanvragen.

Om te controleren of uw account met duizend abonnees in aanmerking komt, logt u in op de pagina Accountfuncties van YouTube en zoekt u naar een knop "Inschakelen". Hierdoor wordt de vereiste aanmeldingsfunctie geactiveerd.

De mogelijkheid om live te streamen is mogelijk niet meteen aanwezig, omdat Google heeft aangegeven dat je 'in de volgende weken' vanuit je kanaal naar de wereld kunt uitzenden.

YouTube live streaming API

Naast de uitbreiding van YouTube Live heeft Google de YouTube livestream-API uitgebreid, waarmee gebruikers live evenementen kunnen maken, bijwerken en beheren.

Concreet zal de API iedereen op de website voor videohosting toestemming geven voor het plannen van evenementuitzendingen en deze koppelen aan videostreams.

YouTube Live-partners met een voorsprong van een jaar konden 'Emmy-winnende sportevenementen, geweldige muziek, meeslepende gaming, [en] boeiende talkshows creëren', merkte Google op.

Met meer dan een miljard unieke gebruikers die elke maand YouTube bezoeken, heeft Google de mogelijkheid om direct andere live websites voor het delen van video's uit te dagen, zoals Ustream.tv, Justin.tv en Live Stream, die nu in hun laarzen zitten te bufferen.