YouTube was een doorn in het oog van Hollywood met zijn laissez-faire aanpak van auteursrechtelijk beschermde inhoud. Maar het lijkt erop dat de altijd populaire website de bedreigingen van filmstudio's serieus begint te nemen.

Vorige week nog, volgens de Hollywood Reporter, ging het bedrijf akkoord met een contentdeal met Lionsgate, dat YouTube de inkomsten deelt die het oplevert voor het plaatsen van clips van de films van de studio en de tv met Lionsgate.

Niet-geautoriseerde clips zullen nog steeds niet op de site worden geplaatst, alleen officiële advertenties van Lionsgate worden getoond in wat hoogstwaarschijnlijk een merkkanaal zal zijn.

Lucratief vooruitzicht

Deze overeenkomst lijkt de deuren te openen voor andere Hollywood-studio's, die op haar beurt YouTube helpen met zijn advertentieovereenkomsten. Op dit moment wordt reclame niet getagd op ongevraagd materiaal. Officieel materiaal is een veel lucratiever vooruitzicht voor online adverteerders.

Het probleem waarmee YouTube wordt geconfronteerd, is dat Universal al exclusieve deals heeft getekend met rivaliserende videosite Hulu.com en dat Paramount zich nog niet gaat registreren, omdat het moederbedrijf Viacom momenteel de site aanklaagt voor meerdere auteursrechtinbreuken.

Als er echter meer deals worden getekend, betekent dit dat YouTube niet alleen een plaats is waar studio's trailers plaatsen, maar ook een portal voor exclusieve content.