YouTube heeft aangekondigd dat het nu de videoresolutie ondersteunt die de recente lieveling van filmmakers is geworden: Ultra HD of 4K.

Hoewel Ultra HD een ontluikende resolutie is (het is 4x de kwaliteit van 1080p), wordt het opgepikt door de meest vooruitstrevende bioscopen, met Sony en Apollo-bioscopen die momenteel voorop lopen om 4K naar het VK te brengen.

Wat de filmmaken betreft, is Red de huidige pionier in het brengen van 4K-opnamen naar de massa.

De aankondiging dat YouTube nu compatibel is met het formaat is geweldig nieuws voor filmmakers die hun films willen uploaden in het formaat waarin ze zijn gefilmd.

En het betekent ook dat als je een 25-voet scherm en de juiste soort projector hebt, je YouTube voor het eerst op een enorm scherm kunt hebben, zonder een dip in kwaliteit.

Hoewel TechRadar verwacht dat de 4K-knop (met het label Original) niet het meest zal worden gebruikt - tenzij Soderbergh besluit om zijn volgende serie films op deze site op deze manier te debuteren - is het geweldig om YouTube naar de toekomst te zien kijken met de uploadopties.

4K beperkingen

"Omdat 4K de hoogste kwaliteit video vertegenwoordigt die beschikbaar is, zijn er enkele beperkingen waar u rekening mee moet houden", merkt YouTube op.

"Ten eerste zijn videocamera's die schieten in 4K niet goedkoop, en projectoren die video's weergeven in 4K hebben meestal de grootte van een kleine koelkast. En zoals we al zeiden, het bekijken van deze video's op YouTube vereist supersnelle breedband."

Voor degenen die wel over de mogelijkheden beschikken, zegt YouTube: "We zijn enthousiast over deze laatste stap in de evolutie van online video.

"We zijn onder de indruk van de 1080p-video's die u in de afgelopen zeven maanden hebt geüpload en kunnen niet wachten om te zien (in 4K!) Wat u vervolgens gaat doen."