Je betaalt te veel voor je smartphone, of het nu de iPhone X, Samsung Galaxy S9 of zelfs de middenklasse geprijsde OnePlus 5T is, zegt chipmaker MediaTek.

Het Taiwanese halfgeleiderbedrijf bereidt zijn Helio P60-chipset voor, waarvan het zegt dat het de macht zal krijgen “de nieuwe premie” rij smartphones, die meer waarde voor uw geld beloven. Het definieert “de nieuwe premie” als telefoons met veel goedkopere prijzen, maar weinig opofferingen als het gaat om de belangrijkste functies waar u echt om geeft.

MediaTek ziet een aanzienlijke vraag bij consumenten die een krachtig genoeg apparaat willen, maar niet smachten naar dure extra's, zoals geavanceerde VR die ze zelden zullen gebruiken, of flitsende 5G-snelheden die nog steeds niet beschikbaar zijn in dagelijkse scenario's.

“Ik denk dat we een omslagpunt in de industrie hebben bereikt,” zei Finbarr Moynihan, MediaTek's General Manager of Corporate Sales, bij TechRadar. “Natuurlijk zullen de vlaggenschepen hun plek behouden en de technologie voortzetten, maar op de een of andere manier begint de ervaring en prijs-kwaliteitverhouding te resoneren met de consument.”

De 'geldbal' van smartphones

Er is merkbare aarzeling onder de upgraders waarmee we hebben gesproken als het gaat om de iPhone X-prijs. Het nieuwe vlaggenschip van Apple begint bij $ 999 (£ 999, AU $ 1.579) en dat is voor velen een knelpunt geweest. De Samsung Galaxy S9 en S9 Plus zijn wereldwijd in de uitverkoop en presenteren ook iedereen met een dure hachelijke situatie.

Tegelijkertijd zijn goedkopere telefoons vergelijkbaar geworden als het gaat om functies en prestaties waar gebruikers niet zonder kunnen, en ze erven nu voordelen op het vlaggenschipniveau zoals 18: 9-schermen op alle schermen en camera's met dubbele lenzen.

“Voor een bepaalde categorie en een bepaald prijsniveau, kunnen we een betere baan [dan vlaggenschiptelefoons] leveren voor een superieure gebruikerservaring tegen een betaalbare prijs,” suggereert Moynihan. Hij veroordeelt de prestaties voor prijsvergelijking en denkt dat MediaTek op de eerste plaats komt, “Het lijkt bijna op benchmarks per dollar.”

“Het lijkt bijna op benchmarks per dollar.”

Finbarr Moynihan, MediaTek

De strategie van MediaTek is vergelijkbaar met de Moneyball-theorie, het onconventionele, door stats gestuurde idee van honkbalmanagers om spelers te waarderen met een goed on-basepercentage (een over het hoofd geziene en nogal saaie stat), in plaats van te vertrouwen op een of twee dure hitters die door hun eigen team worden geflikt. salaris cap. Het bouwen van een heel team dat op de basis staat, kan nog steeds rijden in die uiterst belangrijke runs, zelfs als geen van de spelers grote krantenkoppen haalt of overgewaardeerde supersterren worden uit de geboorteplaats..

“Geldbal is een goede analogie,” zei Moynihan. MediaTek ziet ook ruimte om een ​​chip te bouwen die voldoende prestaties en ondergewaardeerde kernfuncties biedt, zoals een verbeterde levensduur van de batterij en krachtiger camera's, zonder dat het overschot leidt tot schokkende prijzen, zoals Quad HD-schermen voor VR en 5G-ready modems. Nee, ze zullen geen krantenkoppen maken zoals Animoji, maar dag in dag uit zorgen gebruikers vooral voor de levensduur van de batterij en de fotokwaliteit.

5G en VR zijn dingen waar MediaTek aan werkt, maar dat zijn functies die waarschijnlijk voor de Helio X-serie chips of latere P-serie chipsets zijn, niet voor deze lagere prijs in 2018.

Eerlijk compromis? Meer levensduur van de batterij, minder VR en 5G

Levensduur van de batterij is waar MediaTek zijn on-base percentage-achtige verborgen waarde ziet. De Helio P60-chipset kan in totaal 12% energie besparen en een energiebesparing van 25% tijdens intense taken zoals 3D-gaming, terwijl de CPU en GPU een prestatieverhouding van 70% zien. De CorePilot-technologie belooft de workloads beter te verdelen naar de acht-core chipset om de prestaties te optimaliseren.

Natuurlijk hebben we al eerder beloofd 30% energiebesparing te ontvangen van verschillende chipmakers en elk jaar meer energie-hongerige apparaten en apps maken dat soort winsten te verwaarlozen. We zullen dus moeten zien hoe P60-apparaten presteren wanneer ze worden gestart.

MediaTek biedt nog steeds een aantal meer flash-head-headfuncties: dual-rear camera's tot 16MP en 20MP, of een enkele camera tot 32MP; een hoog display dat maximaal uitziet met een beeldverhouding van 20: 9 in Full HD +; en AI voor geavanceerde gezichtsherkenning en objectherkenning. Het is natuurlijk aan fabrikanten om deze specificaties in hun individuele telefoons te leveren.

Dus waar zijn deze smartphones?

Het is de 12nm Helio P60 van MediaTek, niet de high-end 10nm Helio X30, waarvan het bedrijf denkt dat deze het meest zal resoneren met een wereldwijd publiek. Het citeert graag dat 48% van de smartphones afkomstig was van Chinese fabrikanten in 2017, en deze telefoons waren grotendeels gericht op opkomende markten. MediaTek, Qualcomm en Huawei zijn hier grote winnaars.

Er zijn nog geen smartphones die worden aangedreven door de nieuwe Helio P60, maar MediaTek telt partners zoals Lenovo, Oppo, Gionee, Meizu en Xiaomi als onderdeel van “de nieuwe premie” boom ingesteld om de smartphone-wereld te vegen. We zullen de komende maanden P60-telefoons zien en de prijzen beloven redelijk te zijn.

“Er is altijd een consument die op zoek gaat naar een telefoon van $ 100 die het absolute minimum zal doen,” zei Moynihan. “Er zal altijd een consument zijn die graag $ 1.000 tot $ 1.200 betaalt voor de iPhone X. Er is veel ruimte tussen die twee.”

Haar “nieuwe premie” telefoons, volgens MediaTek, zullen landen tussen $ 200 (ongeveer £ 140, AU $ 250) en $ 400 (ongeveer £ 285, AU $ 500), of tussen de kosten van een Alcatel-smartphone op instapniveau en de iPhone SE.

MediaTeks grootste uitdaging is een draak

Het is niet alsof er geen smartphones zijn die dit gebied al bezetten, ergens vlak onder de lanceringsprijzen van OnePlus 5T, ZTE Axon 7 en Honor View 10.

De Moto G5 en de Moto G5S Plus bijvoorbeeld, zijn het afgelopen jaar tot onze favoriete goedkope telefoons geweest en nieuwe betaalbare opties zoals de Asus Zenfone 5 Max zijn op MWC 2018 gelanceerd met een Snapdragon 660-chip van Qualcomm, MediaTek's grootste rivaal.

Het is gemakkelijk om MediaTek te verwerpen gezien zijn verleden. Het is gezien als minder 'premium' dan Qualcomm, vooral in westerse markten. Moynihan was klaar met een antwoord op die beoordeling.

“Om bot te zijn, zijn er nog steeds delen van de markt waar we merkbelevingsproblemen hebben. Een deel ervan is waarschijnlijk niet eerlijk,” hij zei. “Een deel ervan is perceptie en $ 100 miljoen aan Snapdragon-marketing. "

Moynihan concludeerde, “Aan het eind van de dag moeten deze nieuwe premium-apparaten voor zichzelf spreken. De apparaten zijn degenen die het ultieme gesprek moeten voeren.”

  • De beste goedkope telefoons die u vandaag in de VS kunt kopen
  • De beste goedkope telefoons die u vandaag in het Verenigd Koninkrijk en Europa kunt kopen
  • De beste goedkope telefoons die je vandaag in Australië kunt kopen
  • De beste goedkope telefoons in India