Jouw gloednieuwe laptop blitzt degene die je vijf jaar geleden had in bijna alle belangrijke statistieken, maar computeringenieur Dan Luu heeft enige tijd besteed aan het bevestigen van wat velen van ons al lang vermoedden. Er is een gebied waar nieuwere hardware achterblijft bij oudere apparatuur: latentie.

Dat is de tijd die nodig is voor een druk op het toetsenbord om op het scherm te verschijnen, en Luu ontdekte dat de Apple IIe, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1983, een verzameling modernere computers versloeg met een latency-respons van 30 milliseconden. Een MacBook Pro van 2014 bleef achter op 100ms, terwijl een Windows-machine met een Intel i7-processor 200ms kostte.

Om zijn statistieken te verzamelen, heeft Luu een camera in slow-motionmodus opgesteld op het toetsenbord en het computerscherm en elke test meerdere keren uitgevoerd om een ​​nauwkeurig gemiddelde te krijgen. Hij testte ook verschillende mobiele apparaten, waarbij de iPad Pro er met 30ms bovenop kwam en iOS-apparaten grotendeels beter presteerden dan hun Android-tegenhangers.

Alles over de complexiteit

Dus waarom registreren oudere computers over het algemeen sneller toetsaanslagen dan nieuwere? Het heeft allemaal te maken met de complexiteit van de systemen - terwijl oudere machines lang niet zo krachtig zijn, ze hebben ook veel minder te verwerken in termen van inputs, outputs en alle verschillende processen onderweg.

"In de praktijk is de oplossing voor slechte prestaties door 'overmatige' complexiteit vaak om meer complexiteit toe te voegen ', schrijft Luu. "Vooral de winsten die we hebben gezien om ons terug te brengen naar de snelheid van de snelste machines van 30 tot 40 jaar geleden, zijn niet gekomen door naar vermaningen te luisteren om de complexiteit te verminderen, maar door zich op meer complexiteit te storten."

Met andere woorden, een volledige herschrijving van de code zou nodig zijn om Windows 10 en macOS High Sierra terug te brengen naar de latentiesnelheden van 1983. Luu zegt echter dat we nu uit de latentie "dark ages" komen, met moderne computers en laptops beginnen een deel van de reactietijd die ze verloren hebben terug te klauwen.

  • Trage pc? Deze handige hulpmiddelen kunnen helpen

Via Gizmodo