Het kan vaak voelen als sneaky opmerkingen over politiek op Facebook hebben geen effect op de echte wereld. Maar het tegenovergestelde is eigenlijk waar, volgens een team van politicologische onderzoekers aan de Universiteit van Delaware onder leiding van Paul Brewer.

Ze maakten een Facebook-pagina voor een fictieve kandidaat en vulden deze met basisinformatie, niet-partijgebonden informatie over hem, en stuurden de pagina samen met een online enquête naar 183 mensen. Sommigen zagen een pagina met twee valse ondersteunende opmerkingen. Anderen zagen een pagina met twee uitdagende opmerkingen.

Toen hen werd gevraagd naar hun mening over de kandidaat, hadden degenen die positieve opmerkingen hadden gezien een gunstiger beeld en steunden hem eerder. Degenen die negatieve opmerkingen zagen, hadden meer ongunstige percepties. Interessant is dat de vraag of de kandidaat reageerde op de opmerkingen geen effect had op de manier waarop hij werd waargenomen.

Een willekeurige persoon op internet

"Hieruit bleek dat mensen meer vertrouwen hebben in opmerkingen van hun collega's dan wanneer ze vertrouwen op zelf gegenereerde opmerkingen van de kandidaat", aldus Brewer.

"Het is het idee dat wat andere mensen over je zeggen echt is, misschien in tegenstelling tot wat je over jezelf zegt, dus de opmerkingen van een willekeurige persoon op internet vormen de perceptie van de burger."

Hij voegde eraan toe: "Ik was verrast dat niemand eerder dit soort studie had gedaan, althans niet in gepubliceerd onderzoek."

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het Journal of Experimental Political Science.

  • Je exen op Facebook stalken is slecht voor je geestelijke gezondheid