De zomer is behoorlijk goed. Het is warm, het is licht tot in de avonduren. Daarom nemen de meesten van ons onze vakantie in de zomer. Winter? Winter is slecht. Het is koud en donker en we moesten elektrische verlichting en verwarming uitvinden om het draaglijk te maken.

Maar onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen geloven dat we daarmee belangrijke seizoensveranderingen in ons lichaam hebben verstoord. Ze hebben een artikel gepubliceerd waarin wordt beschreven hoe het leven in een 'eeuwige zomer' van kunstmatige hitte en licht onze gezondheid kan beïnvloeden.

Door hun logica zijn onze genen in de loop van de eeuwen geëvolueerd om te reageren op veranderingen in de seizoenen. In verschillende periodes van het jaar produceert ons lichaam eiwitten die bijvoorbeeld de wintergriep kunnen afweren. Door ons lichaam voor de gek te houden en te denken dat het de hele zomer zomer is, worden die eiwitten nooit geproduceerd en daardoor blijven we kwetsbaar.

Ontkoppelen van de realiteit

Ze voegen eraan toe dat we onszelf kunstmatig beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Naarmate het buiten warmer wordt, verlaten we de thermostaat op hetzelfde niveau en blijven we ons niet bewust van de weersomstandigheden buiten onze huizen en werkplekken. Dit leidt volgens hen tot een loskoppeling van de realiteit.

"Verrassend, de menselijke levensstijl onder kunstmatige omstandigheden van de eeuwige zomer biedt het meest extreme voorbeeld voor het loskoppelen van natuurlijke seizoenen, waardoor mensen kwetsbaar worden voor verhoogde morbiditeit en mortaliteit", schrijven ze in een paper in Proceedings van de Royal Society B.

"Deze review benadrukt de noodzaak van een beter begrip van de seizoensgebonden biologie tegen de achtergrond van de snel voortschrijdende verstoring door klimaatverandering, menselijke levensstijlen en andere antropogene impact."

  • Zweden wordt 's werelds eerste geldloze samenleving

Beeldtegoed: Duncan Geere // CC BY-SA 4.0