Draadloze routers staan ​​op het punt sneller te worden dankzij de Wi-Fi Alliance. De groep, die wereldwijde compatibiliteit met Wi-Fi-producten certificeert, breidt zijn Wi-Fi CERTIFIED ac-specificatie uit met meer functies zoals Multi-user Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) en ondersteuning voor vier ruimtelijke streams.

Als u niet weet wat dit betekent, weet dan dat Wi-FI CERTIFIED ac routers veel sneller en beter zullen zijn in het "praten" met meerdere apparaten. MU-MIMO-routers bieden het voordeel dat routers 'gesprekken' kunnen voeren met meerdere apparaten tegelijkertijd.

Oudere routers kunnen slechts met één apparaat tegelijkertijd communiceren, maar met een zo hoge snelheid dat het onmerkbaar is voor gebruikers. Maar als je ooit hebt gemerkt dat je netwerk langzamer gaat werken of zelfs helemaal wegvalt wanneer er te veel apparaten gegevens downloaden, komt dat omdat de router niet alle apparaten kon bijhouden. MU-MIMO lost dat op.

Een betere Wi-Fi-toekomst

Daarnaast zal de Wi-Fi CERTIFIED ac-specificatie ondersteuning bieden voor 80 tot 160 MHz-kanalen, wat mogelijk een verdubbeling van de draadloze snelheden betekent. De bijgewerkte specificatie zal ook de 5 GHz-kanaalondersteuning uitbreiden, waardoor het spectrum efficiënter wordt gebruikt. Verwacht minder interferentie en congestie te zien.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, bevat de nieuwe ac-specificatie ondersteuning voor maximaal vier ruimtelijke streams. Dit betekent dat Wi-FI CERTIFIED ac-routers meerdere datastreams tegelijk kunnen verzenden vanaf verschillende antennes om datasnelheden te verhogen. Zoek naar "4x4" in de specificaties van een router om te zien of het een viertal streams ondersteunt.

Nog steeds in de war over deze nieuwe Wi-Fi-technologieën? Bekijk onze Wi-Fi-uitlegger.

Dit alles betekent nu weinig, maar de Wi-Fi CERTIFIED AC-standaard zal uiteindelijk in de routers komen die u in de toekomst zult kopen. Naarmate we meer en meer apparaten verbinden met onze thuisnetwerken, hebben we routers nodig die het kunnen bijhouden. Precies daarom hebben we deze nieuwe specificaties en functies nodig.

Er zijn al routers op de markt met deze functies, zoals de nieuwe ASUS RT-AC87U vlaggenschiprouter. Ja, ze zijn duur, maar de prijs zal dalen naarmate Wi-Fi CERTIFIED ac routers de norm worden.

  • 10 beste draadloze routers om uw internet te laten vliegen