Ooit genieten van een stiekeme online shopping tijdens conference calls, of een vakantie plannen tijdens het chatten met je manager? Het is misschien tijd om te stoppen. Beveiligingsonderzoekers hebben tijdens een videogesprek aangetoond dat ze tijdens een videogesprek weten wat er op het scherm van iemand anders wordt weergegeven met alleen de audio van hun webcam.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen op de CRYPTO 2018-conferentie van vorige week in Santa Barbara, volgens Ars Technica. De methode, genaamd Synesthesia, maakt gebruik van 'coil whine' - een nauwelijks hoorbaar geluid dat wordt uitgezonden door een LCD-scherm terwijl het wordt opgefrist.

Het gejank kan niet alleen worden vastgelegd door een webcam tijdens videoconferenties - het kan ook worden opgenomen door een nabijgelegen slimme luidspreker, een smartphone of een goedkope USB-microfoon.

Zie horen

De onderzoekers leerde een neuraal netwerk om ultrasone geluiden te herkennen die verband houden met bepaalde patronen op een monitor. Na de training kon het systeem vaststellen welke van de 10 populairste websites op het scherm werd weergegeven met een nauwkeurigheid van 96,4%.

Synthesia is een nieuwe manier om beveiliging te doorbreken met behulp van gegevens die normaal genegeerd zouden worden - net zoals de creatieve Thermonator-hack vorige maand liet zien, waardoor oplichters op afstand paswoorden konden ontdekken met restwarmte op recentelijk ingedrukte toetsen.

  • Houd uw pc veilig met onze keuze van de beste antivirussoftware