Als je dat gevoel van griep krijgt, weet je nooit helemaal wat er gaat gebeuren. Soms verdwijnt het stil. Andere keren ben je een week of langer uit je werk en in bed.

Maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat je wearables zich ervan bewust zijn dat je ziek bent lang voordat je bent, en je zelfs kunnen vertellen wanneer het tijd is om naar de dokter te gaan.

Ingenieurs aan de Stanford University en Veterans Affairs Palo Alto voerden verschillende experimenten uit om te ontdekken of echte wetenschappelijke conclusies konden worden getrokken uit de gegevens die werden geproduceerd door commerciële draagbare apparaten.

Zeven verschillende apparaten

Eerst studeerden ze een man met zeven verschillende apparaten, gedurende een periode van twee jaar. De apparaten hebben een aantal verschillende dingen gemeten: activiteitenniveau, blootstelling aan straling, zuurstofgehalte in het bloed en meer. Ongeveer 250.000 gegevenspunten werden elke dag verzameld.

Uit de analyse van die gegevens hebben ze vervolgens 43 nieuwe vrijwilligers voorzien van een apparaat dat in staat is om de hartslag, huidtemperatuur en beweging gedurende gemiddeld vijf maanden te volgen. De resultaten toonden aan dat de lichamen van mensen aanzienlijk verschillen, wat een gepersonaliseerde analyse noodzakelijk maakt.

Het team heeft ook gekeken naar gevallen met abnormale waarden. De eerste deelnemer had vier perioden waarin zijn hartslag en huidtemperatuur hoog waren. Tijdens drie van die perioden meldde hij klinische symptomen zoals congestie, maar in de vierde werd hij vervolgens gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme.

“De wearable was in staat om de ziekte van Lyme te voorspellen, zelfs voordat de patiënt symptomen had,” Grace Peng, directeur van het National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering.

In het bredere experiment werden drie deelnemers ziek tijdens de monitoringperiode en in beide gevallen was hun hartslag vernauwd vergeleken met het gemiddelde. Met behulp van die gegevens kon het team een ​​algoritme maken dat mogelijke ziektes identificeerde op basis van hartslagpieken.

Ongelooflijk spannend

“Het was ongelooflijk spannend dat we daadwerkelijk ziekten konden detecteren met alleen een draagbaar apparaat voor de consument,” zei Jessilyn Dunn, een postdoctoraal onderzoeker aan de Stanford University en een van de hoofdauteurs op het papier.

Hoewel de onderzoekers benadrukken dat wearables nog geen middel zijn om een ​​klinische diagnose te stellen, kunnen ze een meer representatieve beoordeling van de algemene gezondheid opleveren. “We weten dat de dag dat je een keer per jaar naar de dokter gaat, het misschien niet jouw normale dag is, dus we kunnen een beeld krijgen van wat dat werkelijk is,” zei Dunn.

Bovendien zou het systeem nuttig kunnen zijn buiten stedelijke gebieden.

“Voor diegenen die niet gemakkelijk in een kliniek kunnen komen, bevinden ze zich nog steeds onder een soort medisch surveillancemechanisme,” Zei Dunn.

“Er is een echt opwindend potentieel voor dit type technologie om het gezondheidszorgmodel echt te revolutioneren.”

De volledige details van de experimenten waren in het tijdschrift PLoS Biology.

  • Mysterieuze radio-uitbarstingen kunnen buitenaardse ruimteschepen aandrijven