Uw Uber in het VK wordt binnenkort duurder, dankzij een nieuwe uitspraak.

Een langlopende arbeidsrechtbank heeft geoordeeld dat twee Uber-chauffeurs moeten worden aangemerkt als werknemers van het bedrijf in plaats van als zelfstandige te werken.

Dit betekent dat de betrokken werknemers recht hebben op vakantiegeld, betaalde rustpauzes en het nationale minimumloon.

Op dit moment zijn er slechts twee werknemers van de 40.000 plus Uber-drivers actief in het Verenigd Koninkrijk - maar het vormt wel een precedent voor iedereen die voor de rijdende app werkt.

Het kan snel betekenen dat de prijs van uw Uber wordt verhoogd en doorgegeven aan de klant, tenzij Uber besluit de extra kosten op te zuigen.

Een grote stap

Jo Bertram, Regional General Manager van Uber in het VK zei, “Tienduizenden mensen in Londen rijden met Uber, juist omdat ze als zelfstandige en als hun eigen baas willen werken.

"De overgrote meerderheid van de chauffeurs die de Uber-app gebruiken, wil de vrijheid en flexibiliteit behouden om te kunnen rijden waar en wanneer ze willen. Hoewel de beslissing van deze voorlopige hoorzitting slechts betrekking heeft op twee personen, zullen we er een beroep op doen.”

Deze uitspraak zou ook wereldwijd gevolgen kunnen hebben - Uber is betrokken geweest bij rechtszaken in zowel de VS en Australië en deze zaak kan een precedent vormen voor andere landen.

Het is waarschijnlijk ook van invloed op andere werknemers in de dienstverlenende sector die voor bedrijven werken zoals Deliveroo of UberEATS.

Vandaag heeft Uber ook aangekondigd dat het Surge pricing gaat brengen naar Uber Eats, wat betekent dat de prijs van je afhaalmaaltijd waarschijnlijk ook duurder wordt als je in Londen woont.

  • Hoe een Uber-chauffeur te worden