Zin om Xbox 360 op je tv te spelen terwijl de console zelf boven zit? Of wat dacht u van het gebruik van de on-demand service van iPlayer of Channel 4 van de BBC zonder een computer te gebruiken?

Er zijn initiatieven van omroepen en fabrikanten van consumentenelektronica om hun elektronische programmagidsen (EPG's) uit te breiden naar interfaces met IPTV-kanalen en geavanceerde thuisnetwerken. Er lijkt een nieuw digitaal platform aanstaande te zijn.

Gary Thompson is directeur van het Institute of Advanced Broadcasting (IAB), een organisatie die is gespecialiseerd in onderzoek naar convergentie. Hij zegt: "Digitale apparaten zoals televisies, mobiele telefoons en camera's worden samengevoegd tot communicatieapparaten voor meerdere doeleinden en stimuleren de omroep-, telecommunicatie-, IT-, film- en gamingindustrie tot één digitaal platform."

ABI Research voorspelt dat zij tegen 2010 een derde van de markt voor mediaservers voor hun rekening zullen nemen. "Set-top boxes (STB's) en CE-apparaten zijn de snelstgroeiende soorten thuismediatoestellen mede vanwege de enorme populariteit van videogames consoles zoals de Sony PS3, "zegt senior analist Jason Blackwell. "De groei in het STB-segment is grotendeels te danken aan de inspanningen van breedbandoperators om dieper in te gaan op het" digitale thuisnetwerk "door aanvullende diensten en connectiviteit aan te bieden."

En met veel van deze nieuwe apparaten die al verbinding kunnen maken met breedband, is dit de eenvoudig te gebruiken elektronische programmagids (of EPG) die de sleutel zou kunnen zijn.

Met EPG-interfaces die al bekend zijn bij kijkers, zijn omroepen goed geplaatst om te kapitaliseren. Directeur marketing en communicatie van Freesat Will Abbott vertelde ons dat de set-top boxes voor een zeer goede reden toekomstbestendig zijn: IPTV.

"Alle tv-platforms kijken naar IPTV, er is geen twijfel mogelijk," vertelde hij ons.

"We wilden ervoor zorgen dat Freesat-boxen kijkersservices kunnen bieden die we in de toekomst zullen lanceren, naast lineaire tv-services", zegt Abbot, die bevestigt dat de iPlayer van de BBC binnenkort beschikbaar zal zijn op het platform. On-demand services van Channel 4 en ITV - momenteel alleen online beschikbaar - kunnen volgen.

Sky's nieuwe EPG

Veranderingen zijn ook aan de gang bij Sky. Na tien jaar gebruik te hebben gemaakt van dezelfde EPG, is Sky bezig met de presentatie van een geheel nieuwe interface voor zijn Sky + HD-klanten. Sommige kijkers hebben het al ontvangen en de uitrol is gepland om de komende maanden door te gaan. De belangrijkste wijzigingen omvatten een eenvoudig te gebruiken planner, een razendsnelle zoekdatabase en het duidelijker markeren van HD-inhoud.

"Het is zoals HD-klanten verwachten - het is een superieure en premium ervaring en de grafische weergave is in HD-resolutie", vertelde Michele Swaine, hoofd productontwikkeling bij Sky. "De EPG is absoluut cruciaal, het is maar een deel van de totale ervaring - er is inhoud, betrouwbaarheid en kwaliteit om te overwegen - maar we weten wel dat de tv-gids het beginpunt is om van alles te genieten."

De Sky + HD-box heeft een Ethernet-poort aan de achterzijde die op het punt staat om op zichzelf te komen, lijkt het, hoewel er nog niet direct op het web wordt gesurfd. "Is de tv de beste plek om dat te doen?" vraagt ​​Swaine. "Als zoeken en downloaden het best op een pc gebeurt, vooral vanuit een oogpunt van opslag, dan willen we geen ronde pen in een vierkant gat persen."

Maar die Ethernet-poort opent nog veel andere opties. Swaine vertelt ons dat het plan van de omroep voor een 'pull'-versie van zijn Sky Anytime-service zich in een vergevorderd stadium bevindt, waar een enorme bibliotheek met programma's on-demand beschikbaar zal zijn. Het vervangt het huidige regime waarbij 40 uur willekeurige programmering 's nachts fysiek wordt gedownload naar Sky + HD-boxen.

Samsung, Sony en Panasonic hebben ook het internet omarmd met hun vlaggenschip 2009-reeksen, zij het alleen van binnen afgeschermde online portals.