Het lezen van dat e-boek in bed lijkt misschien de perfecte manier om te ontspannen voor het slapengaan, maar het kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston, VS, beweren dat het lezen van achteraan verlichte e-readers voor het slapengaan leidt tot slechtere kwaliteit van de slaap. Dit komt door ons natuurlijke lichaamsritme, dat met licht de tijd aangeeft.

Het blauwe licht dat wordt uitgezonden door tablets, smartphones en LED's verstoort dit patroon, wat betekent dat we een slechtere slaap, minder diepe slaap ervaren en 's ochtends wakker worden met meer vermoeidheid.

circadiane

Onderzoekers analyseerden de productie van het slaaphormoon melatonine bij de 12 proefpersonen, en ontdekten dat het bedrag werd verlaagd door het lezen van een e-boek.

"Over het algemeen hebben we vastgesteld dat het gebruik van draagbare apparaten voor lichtemissie direct voor het slapengaan biologische effecten heeft die slaapdeficiëntie in stand kunnen houden en de circadiaanse ritmes kunnen verstoren. Beide kunnen nadelige gevolgen hebben voor de prestaties, de gezondheid en de veiligheid." Lees het rapport gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences.

Het lijkt er echter op dat iPads werden gebruikt voor de studie, wat suggereert dat apparaten met verlichting aan de voorzijde, zoals de Kindle Paperwhite, nog steeds prima te gebruiken zijn.

Dus als je sneller wilt wegknikken, ben je waarschijnlijk beter af met een ereader die niet van achteren is verlicht, of gewoon met een paperback.

Via BBC