Sinds enige tijd bevat de officiële Britse hitlijst een aantal streaming-plays, waarbij wordt berekend welke Simon Cowell-act de volgende zal zijn om nummer één te worden. Nu zal de officiële albumgrafiek ook rekening houden met het stomen.

Bij singles worden 100 plays geteld als het equivalent van één download. Voor albums werkt dat model niet zo goed, omdat een single met een grote hit een redelijk middelmatig album tot hoogtes kan opkrikken dat het niet verdient - de hemel verhoede dat de grafiek niet klopte.

Om dit tegen te gaan, zullen de twee populairste singles, zoals bepaald door streams, worden gewogen om de positie van het album niet uit balans te brengen.

De VS hebben blijkbaar de weg geëffend om gewoon alle streams aan het totaal van een album toe te voegen. Dat betekent dat iedereen met een monstersingle die veel streams krijgt, terwijl de rest van het album niet wordt afgespeeld, een stijging van hun albumpositie zal zien.

Dat zou goed kunnen zijn voor sommige acts die het systeem zouden kunnen spelen door simpelweg één crowd-pleaser op hun album te hebben, en een lading filler als de rest.

Nummers te groot om te negeren

De overstap naar factor-in-streams bij de verkoop van albums is, zoals sommigen beweren, lang achterhaald. The Guardian meldt dat er begin dit jaar ongeveer 360m streams per week zijn.

Als de albumgrafiek niet zou evolueren om daar rekening mee te houden, zouden we een heel vreemd uitziende grafiek zien met muziek die een beroep doet op minder technisch onderlegde doelgroepen die de beste plek halen. Dat zou waarschijnlijk de muziek uitsluiten waar jonge mensen naar luisteren.

Zal een van deze Taylor Swift overhalen om terug te gaan naar Spotify? Onwaarschijnlijk aangezien ze deze week opnieuw bovenaan de Amerikaanse hitlijst staat en ze sinds 2013 het enige platina-album heeft bereikt - Frozen verkocht meer dan 3 miljoen exemplaren, maar het is een soundtrack dus het telt niet.

Zelfs als Swift niet terugkeert naar de wereld van het streamen, zullen andere artiesten waarschijnlijk heel goed nadenken over het verwijderen van hun muziek van streaming-services door deze wijziging in de albumgrafiek.