Als je dit leest, ben je waarschijnlijk technisch onderlegd om te weten dat veel foto's, vooral die op smartphones, een tijdstempel en locatiegegevens kunnen bevatten, zodat iedereen met wie ze worden gedeeld kan zien waar en wanneer ze zijn genomen.

Maar een team van University College London heeft ontdekt dat door het gebruik van die gegevens het zelfs mogelijk is om te voorspellen waar een persoon in de toekomst zal zijn.

Het team greep de GPS- en tijdstempeldata van 8 miljoen beelden die door ongeveer 16.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk op Flickr werden gedeeld, plaatste ze in een database en gebruikte een algoritme om elke door een specifieke camera genomen foto te onderzoeken om te voorspellen waar mensen naartoe zouden kunnen bewegen.

92 procent van de tijd werkt het elke keer

De resultaten, die werden gepubliceerd in Royal Society Open Science, laten zien dat het systeem schijnbaar werkt, met hun voorspellingen in 92% van de gevallen overeenkomend met gegevens van National Travel Survey..

Hoewel de resultaten verontrustend zouden kunnen zijn voor privacyfanaten lijkt het algoritme meer geschikt om algemene patronen van menselijke mobiliteit af te leiden dan om precies te laten zien waar iemand op een bepaald moment zal zijn. Dat gezegd hebbende, staat het het team toe om zich op individuen te concentreren en op zijn minst een schatting te maken van de geografische locatiemogelijkheden.

Er zijn potentiële voordelen aan dit alles, omdat u weet waar mensen zullen zijn en wanneer dit bijvoorbeeld de ontwikkeling van transportprojecten zou kunnen bevorderen, maar als u niet wilt dat uw gegevens daar zijn, kunt u altijd geo-tagging op uw foto's uitschakelen.

  • Moeten we binnenkort voor privacy betalen?