Je staat op het podium en luistert naar een omroeper om excuses te maken waarom je trein te laat is. Wanneer je uiteindelijk aan boord gaat, is het vol en moet je gaan staan. ben je geïrriteerd?

Nee - want met elke minuut vertraging en teleurstelling, krijg je een kleine terugbetaling automatisch naar je bankrekening.

Ga zitten als je er geen hebt gereserveerd en de geldstromen in de tegenovergestelde richting. Naarmate de waarde van de reis verandert, betaalt u ook het bedrag dat u betaalt. Dit concept van microbetalingen - van betalen voor precies wat je krijgt - kan op een dag worden toegepast op bijna elk aspect van ons leven.

Musea kunnen kosten in rekening brengen afhankelijk van hoe lang je blijft

Wat zijn microbetalingen?

Microbetalingen zijn simpelweg de mogelijkheid om iedereen, overal en zonder kosten te betalen. Misschien wel het meest bekende voorbeeld van de vroege microbetalingsbeweging is de Venmo-app.

Gestart in 2009 en geliefd bij studenten die penningen knijpen en geld van elkaar verzamelen voor pizza's, bier en taxi's, maakt Venmo kleine monetaire berekeningen en uitwisselingen mogelijk.

En het is een klein teken van wat komen gaat. Nu onze levens langzaam worden gedigitaliseerd, geautomatiseerd en gestroomlijnd, zullen binnenkort kleine reconciliatielasten mogelijk zijn; een wifi-hotspot kan je bij de tweede in rekening brengen, waarbij de kosten worden aangepast aan de werkelijke snelheid die je krijgt, terwijl een museum of kunstgalerie je kan opladen op basis van hoe lang je binnen hebt doorgebracht.

Als het buiten regent, kan het de lading verdubbelen.

U kunt ook betalen voor precies hoe lang u parkeert op een parkeerplaats, hoe lang u in een coffeeshop verblijft, of hoe lang u het kijken naar entertainment tijdens de vlucht doorbrengt. Sportteams zouden ticketprijzen kunnen invoeren op basis van het resultaat van de wedstrijd (hoewel dit een hele nieuwe wereld van mogelijke problemen opent).

Dit alles zou gebaseerd zijn op allerlei soorten verbonden technologie, maar de mogelijkheden van wat het mogelijk zou maken zijn zo groot dat ze op dit moment bijna ondenkbaar zijn..

Het concept populariseren

Laten we duidelijk zijn: de bovenstaande scenario's zijn nog ver weg, maar embryonale micropayments bestaan ​​al op internet, maar ook in de vorm van in-app aankopen.

"Online bedrijven zoals Hangame in Japan zijn succesvol geweest door gebruikers gratis te laten spelen en gewoon een vergoeding aan te rekenen om hun avatars in het spel aan te passen," zegt Stuart Thornton, VP Business Development APAC, Worldpay.

"Deze impulsgestuurde micropayments tellen snel op."

De Nexon Corp. in Zuid-Korea schrijft al zijn winsten toe aan in-game micropayments - en het wordt gewaardeerd op $ 266 miljard (ongeveer £ 205 miljard / AU $ 348 miljard).

Micropayments zijn dus al big business, maar in de toekomst zullen ze nieuwe betaalmethoden populair maken. "We zullen zien dat microbetalingen meer in lijn komen te liggen met cryptocurrencies zoals Bitcoin, die virtueel, direct overdraagbaar zijn en gebruikers in staat stellen om hun persoonlijke gegevens te maskeren," voegt Thornton toe.

Sommigen twijfelen aan de geloofwaardigheid van de enorm fluctuerende waarde van Bitcoin, maar dat is niet gestopt Bitcoin-geldautomaten verspreiden zich over de hele wereld.

Pay-as-you-go publishing

Op internet gebaseerd nieuws - inclusief deze zelfde pagina - wordt betaald door advertenties, maar ad-blockers bankieren momenteel kleine uitgevers en concentreren hun macht in grote conglomeraatpublicatieplatforms, allemaal omdat mensen niet van advertenties houden.

Dat is niet zo verrassend, omdat online adverteren niet goed is gericht en nog steeds (in het beste geval) niet veel meer is dan een digitale versie van een tijdschriftadvertentie..

Maak een nieuwe manier om te betalen voor wat u online verbruikt. De theorie is dat elke extra minuut waarop je een webpagina leest, hoe meer waarde je eruit haalt, dus hoe hoger de microbetaling die je zou maken.

Amazon produceert nu al statistieken over hoeveel boeken mensen lezen, dus het kan worden toegepast op het publiceren als geheel, maar het hele idee moet worden geautomatiseerd.

In de toekomst zou eyetrackingtechnologie via webcams kunnen helpen bij het produceren van 'hittekaarten' van webpagina's om nog gerichter te betalen (u hoeft geen geld te geven voor iets waar u niet naar hebt gekeken); maar voor nu is een nieuwe browser nodig die controleert wat je leest en de makers beloont.

Treinen kunnen laden op basis van de waarde die u ontvangt. Krediet: Bombardier

Dappere zet

De Brave-browser heeft een goede naam, want hij probeert niet alleen de relevantie van advertenties te verbeteren, maar ook geld te verdienen met online gedrag ten gunste van alle betrokkenen.

Het brein van Brendan Eich, maker van de JavaScript-taal en mede-oprichter van Mozilla's Firefox-browser, Brave heeft rotsvaste privacy-instellingen, een ingebouwde ad-blocker en een 'vervang advertenties'-modus die de willekeurige advertentie op een website voor een die beter past bij de voorkeuren van de gebruiker.

Met Bitcoin-gebaseerde wallets BitGo en Coinbase geeft Brave de lezer vervolgens 15% van de advertentie-inkomsten. Brave houdt hetzelfde bedrag voor zichzelf en de aanbieder van de advertentie, en de rest gaat naar de hostwebsite; uitgevers worden betaald in realtime microbetalingen. Iedereen is een winnaar.

"Online adverteerders gebruiken gebruikersgegevens al jaren zonder toestemming ... Het is geen wonder dat 200 miljoen gebruikers wereldwijd ad-blocking hebben goedgekeurd om zichzelf te verdedigen," zegt Eich.

"Gebruikers kunnen nu terugvechten en hun gegevens privé en verdedigbaar houden op hun apparaten, terwijl ze toch de inhoud ondersteunen die ze willen bekijken via micropayments."

Ga de blockchain binnen

Als browsers zoals Brave wel opstijgen, zou dit ten koste gaan van Google Adsense, waarschijnlijk het meest dominante systeem voor microbetalingen op dit moment.

Ondertussen beginnen merken als PayPal en eBay gratis transacties onder een bepaald bedrag aan te bieden. Waarom? Ze willen niet worden weggevaagd door gratis iets gratis aan te bieden via een inkomend betalingssysteem waarbij de technologische wereld aan het kwijlen is: de blockchain.

Luchtvaartmaatschappijen zouden de in-flight entertainment met de minuut kunnen aanrekenen. Credit: Panasonic

Wat ligt eronder

De technologie die het mogelijk zou maken om al deze microbetalingen te laten gebeuren zou de blockchain LINK zijn, die wordt gezien als een 'fundamentele technologie' van Web 3.0.

  • Denkbeeldig geld: waarom uw geld in de toekomst niet echt zal zijn

Een blockchain is het veilige grootboek dat het opslaan en delen van gegevens mogelijk maakt zonder het risico dat er iets wordt gemanipuleerd, en is de technologie achter de populaire cryptocurrency Bitcoin en smart-contract-platform Ethereum.

Deze laatste voert automatisch een contract uit wanneer aan specifieke voorwaarden is voldaan, wat perfect is voor microbetalingen. Beiden kunnen betalingen snel en, cruciaal, afhandelen van elke coupure voor een kleine reconciliatiekost.

De blockchain kan ook helpen bij het maken van universeel leesbare digitale online identiteiten, een ander essentieel ingrediënt voor het opzetten van de prepaid e-wallets die microbetalingen op allerlei apparaten mogelijk maken, inclusief wearables.

Bluetooth-bakens overal kunnen microbetalingen helpen

Wat micro-betalingen echt naar de voorgrond zal brengen zijn het internet of things (IoT) en de toename van draagbare apparaten.

Bluetooth-bakens en sensoren ingebed in infrastructuur, gebouwen en voertuigen kunnen ongestructureerde gegevens - zoals het weer - toevoegen aan de mix; het museum dat je een kleine vergoeding in rekening brengt als je plotseling besluit om door zijn deuren te komen terwijl het buiten regent, is een goed voorbeeld van hoe het IoT een microaymentsysteem zou kunnen superpicken.

Ondertussen kunnen Bluetooth-bakens en het fysieke web precies bijhouden hoe lang u in een café, een bibliotheek of een karaoke-stand verblijft - en u hoeft niet altijd uw telefoon bij de hand te hebben.

We hebben hier al de eerste stappen naar gezet, met onze smartwatches waarmee we dingen kunnen betalen zonder dat onze telefoon aanwezig is; de beveiligingstechnologie is er.

Het is echter een mogelijkheid om een ​​koffie te betalen door je pols te presenteren lang weg van een sportschool die je een vergoeding in rekening brengt op basis van hoe lang je hebt gewerkt en hoeveel machines je hebt gebruikt - elke machine heeft een sensor nodig die je wearable leest en vereist dat je deze op de weg naar buiten tikt, en dat zou vereisen grote investering en vertrouwen in een gecentraliseerd systeem.

Ontbrekende links

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat er in dit stuk één belangrijk ding ontbreekt: definitieve voorbeelden van dingen die massaal veranderen voor de gemiddelde consument.

We doneren nog steeds wat we willen voor musea, pakken stoelen in treinen waar we kunnen en gebruiken zoveel wifi als we zijn toegestaan.

Er zijn voor de hand liggende problemen te overwinnen, niet in de laatste plaats de enorme hoeveelheid sensoren en connectiviteit die nodig is om grootschalige microbetalingen te laten werken.

Dat gezegd hebbende, zowel de sensoren als de verbindingen komen eraan - het internet der dingen is een moloch die schijnbaar niet te stoppen is, en 5G belooft al die ongelijksoortige apparaten onmiddellijk verbonden te maken.

Maar er is ook de kwestie van ervoor te zorgen dat betalingen eenvoudig en vooral waterdicht financieel zijn.

Momenteel zijn betalingsgegevenssets niet interoperabel. Firewalls zijn overal. Gebruikersprofielen zijn ontelbaar en gescheiden, terwijl wat we eigenlijk zouden moeten hebben één gecentraliseerde portefeuille is die als veilig voor iedereen is geregistreerd, of op zijn minst systemen die verschillende standaarden kunnen ondersteunen.

We hebben API's, nieuwe algoritmen en vele autonome softwaresystemen nodig om het allemaal mogelijk te maken.

Dus voor nu is alles verbroken; maar met de geleidelijke opkomst van cryptocurrencies, de populariteit van e-wallets en het komende tijdperk van betalingen via berichten- en sociale media-apps, is er een grote technologische transformatie aan de gang die het begrip 'eerlijkheid en waarde' zou kunnen ontploffen.

  • Contactloze betalingen nemen ook een vlucht