Is uw computer zich de laatste tijd een beetje vreemd gedragen? In dat geval is uw computer mogelijk het slachtoffer geworden van een kaper en is deze gekoppeld aan een zogenaamd botnet-netwerk van geïnfecteerde computers.

Elke dag worden meer dan 50.000 computers gekaapt en meer dan zes miljoen machines worden momenteel zonder medeweten van de eigenaar voor criminele activiteiten gebruikt. Het veiligheidsagentschap van de EU, ENISA, zei vandaag.

Telltale borden

Het is heel moeilijk om te zeggen of uw computer is gehackt, maar tragere verbindingen en verwerkingssnelheden en vreemd gedrag zijn veelbetekenende tekenen. "De meeste mensen merken niet eens wanneer het gebeurt en mensen zijn niet erg goed in het beschermen van zichzelf en hun computers", zei een woordvoerder van ENISA..

ENISA waarschuwde vandaag voor de massale toename van digitale criminaliteit, vaak met gekaapte computers. Het rapport, Botnets - The Silent Threat, stelt dat er momenteel wereldwijd ongeveer 1000 botnets zijn. Elk koppelt tussen 10.000 en 300.000 gekaapte computers.

Enorme omvang

"De omvang [van botnets] is enorm en neemt voortdurend toe." Het probleem is dat getroffenen meestal niet ontdekken dat er iets mis is tot het te laat is ", zegt Ulf Bergström, pers- en communicatieofficier van ENISA. "We zijn niet erg goed in het beschermen van onszelf, vaak niet lastig gevallen met software-updates."

Een botnet is een verzameling softwarerobots ('bots') die autonoom en automatisch worden uitgevoerd, meestal van groepen computers die door hackers zijn gehackt. De maker van het botnet kan de groep computers op afstand besturen en gebruiken voor online fraude, het verzenden van spam e-mail enz. Hackers kunnen ook criminele gegevens opslaan op uw computer of uw login- en wachtwoordgegevens stelen.

De meest voorkomende manier waarop een computer wordt geïnfecteerd, is via een webbrowser (56 procent). Andere manieren zijn e-mailbijlagen (13 procent), exploits van het besturingssysteem (11 procent) en gedownloade internetbestanden (9 procent).

Volgen is moeilijk

Omdat botnets meestal computers uit verschillende landen bevatten, is het volgen ervan heel moeilijk, aldus ENISA. Het dringt er bij de EU-lidstaten, wetshandhavingsinstanties, softwareontwikkelaars en internetserviceproviders op aan meer samen te werken als digitale criminaliteit, anders escaleren ze buiten hun controle..

"EU-lidstaten moeten deze dreiging serieus nemen, anders bestaat het risico dat digitale criminaliteit ons te boven gaat", voegde Bergström toe..