Als we ooit denken aan de milieu-impact van onze upgradeverslaving, is het meestal om onszelf te beschuldigen van de schade die het veroorzaakt. Maar er is een optie voor uw oude mobiel die niet alleen verspilling zal verminderen, maar actief helpt om enkele van de meest bedreigde habitats in de wereld te behouden.

In de afgelopen 50 jaar is 17% van het Amazone-regenwoud vernietigd, deels door klimaatverandering, maar grotendeels door illegale houtkap om landbouwgrond te ontwikkelen. Dit is een verschrikkelijk verlies op zich, maar het berooft ook inheemse stammen van hun huizen en drijft zeldzame soorten planten en dieren met uitsterven. Er zijn zelfs bredere effecten: omdat bossen fungeren als een koolstofput, hoe meer we verliezen, hoe meer CO2 vrijkomt in de atmosfeer en hoe groter het potentieel voor opwarming van de aarde..

Maar er is een manier om de regenwouden te beschermen, en je oude telefoon kan er deel van uitmaken, dankzij de liefdadigheid Rainforest Connection. We spraken met CEO Topher White over hoe uw afgedankte handset kan helpen om de wereld te redden.

De regenwouden in de wereld worden nog steeds in een alarmerend tempo vernietigd, maar smartphone-technologie kan het tij helpen keren door vroegtijdig te waarschuwen voor illegale houtkapoperaties.

Beschermengelen

Houthakkers kunnen vaak worden gestopt door ze gewoon af te zetten, maar het kleine aantal mensen dat ze probeert te vangen, kan niet overal tegelijkertijd zijn, vooral in een gebied zo uitgestrekt als de Amazone. Dat is waar Rainforest Connection binnenkomt, met zijn ingenieuze Guardian-apparaten.

Elke telefoon bevindt zich in een van deze, die White omschrijft als "een chique behuizing voor het beschermen van een mobiele telefoon, waardoor deze een krachtige microfoon en een extra antenne krijgt, en van stroom wordt voorzien - wat natuurlijk het moeilijkste is."

De bewakers van de smartphone zijn aan bomen gehecht en luisteren naar de geluiden van illegale houtkapactiviteiten.

De Guardians zitten in de bomen en luisteren naar logging-activiteiten. De krachtige microfoons die ze bevatten kunnen het geluid van kettingzagen en voertuigen tot op een kilometer afstand oppikken. Wanneer activiteit wordt gedetecteerd, kunnen boswachters naar de locatie reizen en de loggers confronteren.

Deze bewakers beschermen momenteel delen van het regenwoud in Brazilië, Kameroen en Sumatra, en Rainforest Connection is van plan om het project later dit jaar uit te breiden naar Ecuador.

"Gewoon iemand in real time laten opdraven en zeggen 'je kan niet hier zijn' en de houthakkers onder druk zetten was een indrukwekkend genoeg evenement om nooit meer terug te komen. We willen geen loggers demoniseren - voor de meesten gedeeltelijk doen ze gewoon werk, hoe veiliger we het voor iedereen kunnen maken, hoe beter. "

Houthakkers vormen niet alleen een bedreiging voor de bomen van de Amazone en andere regenwouden, maar voor inheemse volken en het hele ecosysteem.

Veiliger voor inheemse volkeren zoals de Tembé, die op een klein reservaat in de Amazone leven. "Hun overleving is gebonden aan het land - het is misschien niet hun primaire doel om het te beschermen, maar door er te zijn kunnen ze het land min of meer volhouden", zegt White.

"Het probleem is dat naarmate er meer gebieden om hen heen beschadigd raken en er toenemende aantasting van externe groepen is, er steeds meer druk op hen wordt uitgeoefend."

"De Tembé woonde in een veel groter gebied, maar nu zijn er nog maar zo'n 15.000 over en ze zijn geplet op dit ene reservaat dat ongeveer 6.000 km in het vierkant is. Ze zijn vrijwel aan alle kanten omringd door groepen die proberen om binnen te komen en de bomen te kappen. "

De voogden moeten zorgvuldig worden gepositioneerd om het beste te halen uit de weinige hoeveelheden zonlicht die door de luifel van de boom filteren.

Het grootste probleem voor Rainforest Connection is het voeden van de Guardians. Ze draaien op zonne-energie en omdat dichtbevolkte regenwouden niet de meest vriendelijke omgeving voor zonnepanelen zijn, moeten de apparaten zorgvuldig worden gepositioneerd.

"De meeste [zonnepanelen] die je op daken ziet, zijn erg kieskeurig over de schaduwen die je op ze legt, zelfs als alleen een boomtak in de weg zit, kan het het vermogen tot 90% verminderen," zegt White. "In het bos is dit het echte probleem - het is 90% schaduw en 10% zonlicht. Je hebt af en toe deze stralen zonlicht door de luifel laten komen, maar ze duren maar een paar minuten."

Lokale vrijwilligers werken samen met technici van Rainforest Connection om de voogden te installeren en te onderhouden.

Die kleine lichtstralen worden zonnevlekken genoemd en ze zijn de enige bron van kracht waarmee White en zijn collega's moeten werken. Elke bewaker heeft een reeks verschillende panelen, die zijn geconfigureerd om de zonvlekken vast te leggen wanneer ze doorbreken.

"Zolang zonlicht drie of vier van deze panelen raakt, genereert het stroom voor de telefoon", voegt White toe. "Men zou meer energie moeten kunnen creëren dan de telefoon over een periode van 24 uur nodig heeft, maar er is veel kracht nodig om gegevens over deze grote afstanden te verzenden, dus we proberen meer dan 25 watt uur te genereren in één dag."