Een beveiligingsdeskundige van Bitdefender heeft het gehad over de wankele beveiliging van verbonden apparaten en het internet der dingen in het algemeen, evenals het stukje hardware dat gebruikers het kwetsbaarst maakt voor aanvallen.

De senior e-threat analyst Bogdan Botezatu van het bedrijf zei dat de apparaatcategorie waarvan je zou verwachten dat deze de grootste potentiële veiligheidsopening vertegenwoordigt, namelijk routers, niet de grootste zorg is - voor hem is het de printer.

In een interview vertelde Botezatu het register: "We krijgen veel telemetrie in onze labs voor het beoordelen van kwetsbaarheden." De router is niet langer het slechtste apparaat op internet, het is nu de printer. "

Hij merkte op dat routers inderdaad nog steeds een groot probleem waren (vooral rond het slimme huis), maar dat printers ze overschaduwden met veel 'publieke shares die zichtbaar zijn voor internet', omdat veel thuisgebruikers hun routers ook te dicht bij de standaardconfiguratie laten staan .'

Natuurlijk noemde hij geen bepaalde leveranciers of printermodellen.

Standaard gevaar

Standaardinstellingen zijn, uiteraard, vaak de schuld als het gaat om het openlaten van verdedigingen met aangesloten apparaten.

Eerder dit jaar zagen we dat HP LaserJet-printers met opslag aan boord voor grote afdruktaken een standaardinstelling gebruikten die een FTP-server op poort 9100 opsloot - en als gebruikers die poort niet beschermden, zou het gemakkelijk door hackers kunnen worden uitgebuit.

(HP heeft ons destijds laten weten dat de LaserJet-printers van een jaar geleden, die een jaar geleden werden aangekondigd, werden uitgebreid met bescherming tegen kwaadwillende aanvallen met functies zoals HP Sure Start en runtiedetectie tijdens inactiviteit).

Uw printer is in elk geval zeker een beveiligingsprobleem dat de moeite waard is om te overwegen, en Botezatu beklaagde zich verder over IoT-beveiliging in het algemeen, inclusief het soort aangesloten witgoed, en merkte op dat zodra een fabrikant zijn slimme koelkast bijwerkt, consumenten een verontrustend probleem kunnen hebben hun handen.

Vooral wanneer 'domme' goederen niet meer bestaan ​​en we allemaal standaard slimme apparaten in onze keukens hebben, om zo te zeggen ...

  • Bekijk onze samenvatting van de 10 beste printers voor uw kantoor