Je weet waarschijnlijk dat insectenogen een beetje raar zijn. Ze bestaan ​​uit duizenden herhalende eenheden, in plaats van één grote zoals andere dieren.

Nu hebben onderzoekers van het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer Society een vergelijkbare strategie gekozen om een ​​ultradunne smartphone-camera te bouwen.

Genaamd 'facetVISION', het prototype heeft een lens die is opgedeeld in 135 kleine facetten, elk met een andere kijkrichting. Dicht bij elkaar geplaatst, ziet elk facet een klein deel van zijn omgeving.

Die kleine aanzichten worden vervolgens samengevoegd tot een groter beeld. "Deze technologie, ontleend aan het model van de natuur, zal ons in staat stellen om een ​​resolutie van maximaal vier megapixels te bereiken", Andreas Brückner van Fraunhofer, die het project beheert.

Veel dunner

Het voordeel van deze aanpak is dat het veel dunnere camera's kan leveren dan de traditionele lenstechnologie. De prototype-lens is twee millimeter dik, vergeleken met een traditionele smartphone-camera die normaal minstens vijf millimeter dik moet zijn om een ​​scherp beeld van de omgeving te tonen.

Het kan ook gemakkelijk in massaproductie worden geproduceerd, met behulp van vergelijkbare processen als die worden gebruikt in de halfgeleiderindustrie. Door gebruik te maken van spuitgiettechnieken, gelooft Brückner dat het insectenoogmodel eenvoudig kan worden overgebracht naar productiecamera's om een ​​compromis te bereiken tussen de twee technologieën.

"De combinatie van faceteffect en beproefde spuitgegoten lenzen maken resoluties mogelijk van meer dan 10 megapixels in een camera die slechts een dikte van ongeveer drie en een halve millimeter vereisen", zei hij..

  • Noorwegen wil het internationale ruimtestation met slangenvloten vullen