Het is een half jaar geleden dat Japan Display zijn 543ppi-smartphonescherm introduceerde - wat betekent dat het tijd is voor rivaliserende schermmaker Sharp om de ante te vergroten.

Sharp's nieuwste innovatie is een 600 pixel-per-inch, 5,5-inch LCD-scherm voor smartphones, dat zal worden opgevolgd door versies van 7 tot 9 inch voor tablets, volgens de Japanse site Nikkei.

Dat is natuurlijk beter dan het 5.4-inch 1440 x 2560 display van Japan Display zoals papier op een rots (en misschien net zo nuttig).

Sharp beweert dat deze ultra-dichte schermen 4K media-weergave mogelijk zullen maken, hoewel dat waarschijnlijk alleen van toepassing is op de tablets. Zoals Android Authority opmerkt, zou 4K op een 5,5-inch scherm 800ppi vereisen, een mijlpaal die nog moet worden bereikt.

Schermen worden groter, pixels worden kleiner

Ter vergelijking: de iPhone 5S heeft een pixeldichtheid van 326ppi, de Samsung Galaxy S5 is 432ppi, de HTC One M8 zit op 441ppi en de Oppo Find 7 heeft een 538ppi QHD-scherm.

Welke telefoons deze schermen zich ook bevinden, het zal er behoorlijk indrukwekkend uitzien, hoewel sommigen beweren dat dichtere en dichtere schermen op een bepaald punt niet echt een zichtbaar verschil maken.

Onlangs onthulde Japan Display ook een 10,1-inch 4K-tabletscherm dat volgens haar overeenkomt met de levensduur van de batterij van minder dichte apparaten, ondanks het ultra-dichte display.

Uiteraard betekent "compact" voor een groter tabletscherm "zoiets als de 438ppi van dat scherm, dat 200 pixels per inch hoger is dan de iPad Air's, maar nog steeds aanzienlijk lager dan de beste smartphoneschermen.

Naast deze displays met ultrahoge dichtheid is Sharp naar verluidt ook geïnteresseerd in het plaatsen van zijn meer efficiënte (maar 300ppi-bedekte) LCD IGZO-panelen in meer midden-resolutie apparaten, een welkome focus voor smartphonegebruikers die OK zijn met het daadwerkelijk bespioneren van een pixel nu en dan.

  • Waarom 4K ultra-high-definition weergavetechnologie geweldig is voor de pc